Carburateur reinigen

Wij hebben alles wat je nodig hebt!

Zelf je carburateur ultrasoon reinigen

Twijfel jij of het mogelijk is om je carburateur zelf ultrasoon te reinigen en wil je weten wat je daarvoor nodig hebt? Dan ben je hier aan het juiste adres. Maar voor we je vertellen wat je nodig hebt, vertellen we je eerst nog wat over de voordelen. De winter komt eraan en je merkt dat de motor niet meer zo lekker loopt of slecht start, dan is het goed mogelijk dat dit aan de conditie van je carburateur of injectoren ligt.

Het vervangen van de verschillende rubbers (afdichtingen) en het ultrasoon reinigen van jouw carburateur en injectoren, kan een wereld van verschil maken. Wij adviseren je wel om een werkhandboek van je carburateur te downloaden, zodat je deze altijd bij de hand hebt. Een carburateur ultrasoon reinigen gaat veel verder en dieper dan reinigen met de hand. Daarnaast is het minder intensief en behaal je binnen enkele minuten al een zeer positief resultaat.

Waarover wil jij meer lezen? De uitdaging | De oplossing (vloeistoffen) | De reinigingstijd | Geschikte ultrasoon reinigers.

1. De uitdaging

Welke aandachtspunten zijn er bij het ultrasoon reinigen van je carburateur?

Heb je een mooie oldtimer in de garage staan en wil je deze reviseren? Dan zul je waarschijnlijk een andere ultrasoon vloeistof gebruiken dan bij een gewone carburateur, hierover zullen we je onder punt 3 meer vertellen. Het belangrijkste aandachtspunt bij het ultrasoon carburateur reinigen is het achterhalen van de legering van de verschillende componenten, veelal aluminium en messing.

De vervuiling en de verschillende legeringen zorgen ervoor dat niet zomaar elke vloeistof gebruikt kan worden. Daarnaast is het belangrijk om alle kleppen open te zetten, zodat de vloeistof overal terecht komt. Heb je het idee dat er ergens toch lucht blijft staan? Dan kun je het beste de carburateur onder water bewegen totdat er geen luchtbellen meer verschijnen in de ultrasoontank.

Overige aandachtspunten:

 • Wanneer de verkeerde dosering of ultrasoon vloeistof gebruikt wordt, dan kan dit een verkleuring veroorzaken aan het gereinigde carburateur. Deze verkleuring kan eveneens veroorzaakt worden door de verkeerde reinigingstijd.
 • Standaard wordt er vaak gekozen voor Tickopur R33, maar in veel gevallen is Tickopur TR3 een beter alternatief. Tickopur TR3 is namelijk vriendelijker voor het materiaal en verwijdert daarnaast ook aluminium oxidatie. Dus bedenk vooraf goed welk resultaat je wilt bereiken met het reinigen van je carburateur.
 • Ook lezen wij vaak dat voor het carburateur reinigen met een ultrasoon gebruik wordt gemaakt van andere oplossingen dan een vloeistof die geschikt is voor de ultrasoon, omdat dit goedkoper zou zijn in aanschaf. Maar wist je dat veel van deze producten je carburateur kunnen aantasten of je ultrasoontank onnodig sneller doen slijten? Hierdoor ben je eerder toe aan een nieuwe ultrasoon tank of een compleet nieuwe ultrasoon. Kies dus niet zomaar voor de “goedkopere” huis-, tuin-, of keukenmiddelen.

Vraag een gratis persoonlijk advies aan

2. De oplossing

Welke ultrasoon reiniger vloeistof carburateurs raden wij aan?

Ultrasoonvloeistoffen, wij kunnen ons goed voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Stiekem hebben wij dit soms zelf ook nog wel eens! Laten we eens inzoomen op de verschillende mogelijkheden voor het ultrasoon reinigen van carburateurs.

Je bent als het ware zelf de persoon die bepaalt welke ultrasoon vloeistof voor jou het meest geschikt is. Ga je voor optisch en een iets langer reinigingsproces? Of ga je voor het snellere proces en is optisch minder belangrijk voor jou? Wij zien dat de autogarages, veelal van duurdere (gerenommeerde) merken, gaan voor een iets langer reinigingsproces en het optische, oftewel hun keuze zal vallen op het gebruik van de Tickopur TR3.

 • Optie 1: Tickopur TR3 (verwijdert ook aluminium oxidatie – witte aanslag) is voor het ultrasoon reinigen van carburateurs te gebruiken in een dosering van 4 á 5 procent en bij een temperatuur van 45-50 graden Celsius.
  Tickopur TR3 – 2 liter is goed voor maar liefst 50 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
  Tickopur TR3 – 5 liter is goed voor maar liefst 125 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
 • Optie 2: Tickopur R33 (universeel reiniger). Geeft een minder mooi optisch resultaat, maar daar tegenover staat wel een hoger vet oplossend vermogen. Een carburateur ultrasoon reinigen met Tickopur R33 vraagt eveneens om een dosering van 4 á 5 procent, waarbij de aanbevolen temperatuur 50 tot 55 graden Celsius is.
  Tickopur R33 – 2 liter is goed voor maar liefst 50 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
  Tickopur R33 – 5 liter is goed voor maar liefst 125 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
  Tickopur R33– 10 liter is goed voor maar liefst 250 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.

Door gebruik te maken van een gatendeksel, glasbeker en inzetkorf kun je de bontmetalen delen indirect ultrasoon reinigen, waardoor je aanzienlijk bespaard op je vloeistof gebruik. Dit komt doordat je niet de gehele ultrasoontank hoeft te vullen met Tickopur RW77 – 2 liter, maar een glasbeker van 600ml (dosering: 5% Tickopur RW77).

Bekijk alle geschikte vloeistoffen

3. Reinigingstijd

Tijdsduur carburateur reinigen met een ultrasoon

De eerste stap naar een mooi, werkende en opgeknapte carburateur is gezet met de keuze voor de ultrasoon vloeistof. Heb je het nog niet gelezen, dan even een terugblik. Om een carburateur ultrasoon te reinigen kun je gebruik maken van Tickopur R33 (hoog vet oplossend vermogen) of Tickopur TR3 (lager vet oplossend vermogen, maar verwijdert ook aluminium oxidatie).

Zo, en nu verder met de reinigingstijd! Maak eerst het ultrasoon bad aan met kraanwater en de gekozen ultrasoon vloeistof die geschikt is voor een carburateur. Vervolgens laat je de ultrasoon reiniger enkele minuten trillen zonder voorwerpen. Nu halen we het zuurstof en andere gassen uit het water, waardoor je een beter reinigingsresultaat zult halen. Sommige ultrasoon carburateur reinigers hebben een degas-modus, als deze aanwezig is kun je het beste deze ook gebruiken.

Nu dan echt reinigingstijd, welke gelukkig niet vloeistof afhankelijk is. De reinigingstijd bedraagt zowel bij Tickopur R33 als bij de Tickopur TR3 ca. 15 minuten. Ben je niet geheel tevreden? Dan kun je het reinigingsproces gerust nogmaals uitvoeren. Na het ultrasoon reinigen van je carburateur is het belangrijk om de gereinigde carburateur te drogen met perslucht. Dit zorgt ervoor dat oxidatie geen kans krijgt en de vloeistof niet de mogelijkheid heeft om door te werken.

Bekijk alle toepassingsmogelijkheden

4. Aanbevolen ultrasoon carburateur reiniger

Opsomming alle carburateur reinigers

Nu gaan we kijken naar de ultrasoonbaden die passen bij jouw gebruiksintensiteit en reinigingsvraagstuk, kleine of grote carburateurs.

– De volgende carburateur ultrasoon reinigers hebben een 19 centimeter tankdiepte, waardoor er wordt gezorgd dat ze carburateurs kunnen reinigen met een maximale hoogte van circa 12,5 cm (voornamelijk auto carburateurs).

 1. Sonorex RK1028H – 27 liter is een analoge ultrasoon voor professioneel en intensief gebruik.
 2. Sonorex DT1028H – 27 liter is een digitale ultrasoon voor professioneel en intensief gebruik.
 3. Generalsonic GS27 – 27 liter is een analoge ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.
 4. Cleanitex CXD27 -27 liter is een digitale ultrasoon instapmodel voor semiprofessioneel gebruik.

– Kleine ultrasoon carburateur reiniger, geschikt voor: scooters, brommers, motors en grasmaaiers.

 1. Cleanitex CXD2 – 2 liter is een digitale ultrasoon instapmodel voor semiprofessioneel gebruik.
 2. Cleanitex CXD3 – 3 liter is een digitale ultrasoon instapmodel voor semiprofessioneel gebruik.
 3. Sonorex RK255H – 5,5 liter is een analoge ultrasoon voor professioneel en intensief gebruik.
 4. Sonorex DT255H – 5,5 liter is een digitale ultrasoon voor professioneel en intensief gebruik.
 5. General Sonic GS6 – 6 liter is een analoge ultrasoon voor semiprofessioneel
 6. General Sonic GS13 – 14 liter is een analoge ultrasoon voor semiprofessioneel
 7. Cleanitex CXD6 – 6 liter is een digitale ultrasoon instapmodel voor semiprofessioneel gebruik.
 8. Cleanitex CXD15 – 14 liter is een digitale ultrasoon instapmodel voor semiprofessioneel gebruik.

Wil je liever zelf op zoek naar het beste model voor het reinigen van jouw carburateurs? Bekijk dan hier de gehele collectie van Cleanitex, Generalsonic, Emag Emmi of de Sonorex Super ultrasoon reinigers.

Bekijk alle geschikte tafelmodellen