Printplaten reinigen

Alles wat je vooraf moet weten!

Waarom printplaten reinigen?

Het reinigen van printplaten is misschien wel één van de lastigste reinigingen. Niet zozeer omdat de reiniging zelf zo moeilijk is, maar omdat een printplaat bestaat uit verschillende materialen en componenten. Ook de reinigingstijd is moeilijk te voorspellen, want deze is namelijk mede afhankelijk van de aard en graad van de vervuiling. Toch hebben wij van Djaky.com geprobeerd om de reiniging voor jou zo goed mogelijk te beschrijven, zodat je direct aan de slag kan. Heb je naar aanleiding van het lezen nog vragen, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

1. De uitdaging

Welke aandachtspunten zijn er bij het reinigen van printplaten?

Printplaten reinigen is niet zo makkelijk als het vooraf lijkt. Op printplaten zitten verschillende componenten en materialen, waardoor je niet zomaar een middeltje kunt gebruiken. Bij het reinigen van PCB’s kunnen we onderscheid maken tussen nieuwe of revisie, waardoor we al een stap dichter bij de oplossing zijn. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of alle componenten bestand zijn tegen water en trillen, want niet elke printplaat kan zomaar in een ultrasoon reiniger gelegd worden.

Na het ultrasoon reinigen moeten we het overtollige water/vloeistof afdrijven. Het afdrijven van het overtollige water/vloeistof kun je doen door de gereinigde printplaten in een bak met IPA (IsoPropylAlcohol) te leggen. Beweeg het bakje enkele seconden wat heen en weer, hierdoor zal de alcohol (IPA) als het ware de vloeistof wegduwen.

Vraag een gratis persoonlijk advies aan

2. De oplossing

Welke vloeistof raden wij aan bij het schoonmaken van printplaten?

Printplaten reinigen is geen duur proces, omdat bijna alle ultrasoon vloeistoffen van DJAKY.com concentraten zijn. Welk ultrasoon middel voor jouw toepassing geschikt is, kunnen we bepalen aan de hand van de volgende vraag: betreft het nieuwe of revisie printplaten? De verontreiniging op nieuwe printplaten is voornamelijk flux, waardoor we gebruik kunnen maken van Tickopur TR14.

 • Flux verwijderen van nieuwe PCB’s is gemakkelijk te doen met Tickopur TR14 (dosering: 10%) bij een temperatuur van 55-60 graden Celsius. De reinigingstijd zal 30 tot ca. 120 seconden bedragen, afhankelijk van de aard van de vervuiling. Tickopur TR14 is verkrijgbaar in verschillende verpakkingseenheden.
  Tickopur TR14 – 2 liter (23,13 excl. BTW) is goed voor maar liefst 20 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 10% en het gebruik van kraanwater.
  Tickopur TR14 – 5 liter (41,63 ex. BTW) is goed voor maar liefst 50 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 10% en het gebruik van kraanwater.

2.1 Revisie printplaten

Voor het reinigen van revisie printplaten kunnen we gebruik maken van Tickopur RW77 of voor algemene vervuilingen Tickopur TR7. Sommige printplaten (of behuizingen) bevatten aluminium, waardoor er noodgedwongen alleen gebruik gemaakt kan worden van Tickopur TR3. Wanneer we aluminium zullen reinigen in één van de andere vloeistoffen, dan is er kans op verkleuring. Ook bij het gebruik van deze producten is het raadzaam om te beginnen met een reinigingstijd van ca. 30 tot en met 120 seconden.

 • Algemene verontreinigingen zijn goed te verwijderen met Tickopur TR7 bij 55-60 graden Celsius en een dosering van 5%.
  Tickopur TR7 – 2 liter (34,23 ex. BTW) is goed voor maar liefst 40 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 5% en het gebruik van kraanwater.
  Tickopur TR7 – 5 liter (70,30 ex. BTW) is goed voor maar liefst 100 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 5% en het gebruik van kraanwater.
 • Revisie printplaten kunnen gereinigd worden met Tickopur RW77 bij een temperatuur van 65 graden Celsius en een dosering van 5%, welke eveneens verkrijgbaar is in verschillende verpakkingen.
  Tickopur RW77 – 1 liter (24,98 ex. BTW) is goed voor maar liefst 20 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 5% en het gebruik van kraanwater.
  Tickopur RW77 – 2 liter (40,70 ex. BTW) is goed voor maar liefst 40 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 5% en het gebruik van kraanwater.

Elke keer wanneer je een nieuwe ultrasoonbad aanmaakt is het belangrijk om deze te ontgassen, ontdoen van zuurstof. Je zult na een x aantal minuten, afhankelijk van de grootte van jouw ultrasoonbad, het geluid horen veranderen. Sommige ultrasoon reinigers zijn uitgerust met een automatische ontgassingsfunctie.

Bekijk alle geschikte vloeistoffen

3. Reinigingstijd

Tijdsduur PCB’s reinigen

We hebben het al meerdere keren aangegeven, maar printplaten bestaan vaak uit verschillende componenten, waardoor het belangrijk is ten aller tijden waakzaam te zijn tijdens het ultrasoon reinigen. De reinigingstijd voor printplaten zal liggen tussen de 30 en 120 seconden, waarbij de graad van de vervuiling en het ultrasoon vermogen per liter van jouw ultrasoonbad een belangrijke rol spelen. Wij raden je aan om elke 10/15 seconden te controleren of het reinigingsproces nog naar wens verloopt en er geen conflicten optreden.

4. Meest gekozen printplaten reiniger

Veel voorkomende printplaat reinigers

Ultrasoon reinigers zijn tegenwoordig te koop in verschillende soorten, maten en kwaliteiten, waarbij de onderkant van de markt vaak een verkeerd beeld afgeeft over de verwachtingen die je mag hebben over je aankoop. Wij van DJAKY.com vinden dit zelf erg vervelend, waardoor wij ervoor hebben gekozen om (bijna) alle beschikbare modellen binnen de markt voor jou te testen. Na deze test hebben wij een selectie gemaakt en alleen de reinigers die voldoen aan onze standaard opgenomen, of terwijl: alléén het aller beste is goed genoeg voor onze (potentiële) klanten!

De meest gekozen printplaat reinigers voor kleine printplaten zijn:

 1. Sonorex RK 100 H – 3 liter (702,93 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor professioneel en intensief gebruik.
 2. Sonorex RK 102 H – 3 liter (1002,08 ex. BTW) is een digitale ultrasoon met het hoogste ultrasoon vermogen per liter voor professioneel en intensief gebruik.
 3. Generalsonic GS 2 – 2 liter (162,12 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.
 4. Cleanitex CXD 2 – 2 liter (59,37 ex. BTW) is een instapmodel digitale ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.
 5. Cleanitex CXD 3 – 3 liter (80,55 ex. BTW) is een instapmodel digitale ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.
 6. Cleanitex CXH 3 – 3 liter (64,05 ex. BTW) is een instapmodel analoge ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.

Wanneer we kijken naar de grotere printplaten, dan wordt de keuze vaak gemaakt voor de volgende printplaat reiniger:

 1. Sonorex RK 510 H – 9,7 liter (1.290,38 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor professioneel en intensief gebruik.
 2. Sonorex DT 510 H – 9,7 liter (1.302,00 ex. BTW) is een digitale ultrasoon voor professioneel en intensief gebruik.
 3. Generalsonic GS13 – 14 liter (495,60 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.
 4. Cleanitex CXD10 – 10 liter (196,15 ex. BTW) is een instapmodel digitale ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.

Wil je liever zelf op zoek naar het beste model voor het ultrasoon reinigen van jouw printplaten? Bekijk dan hier de gehele collectie van Sonorex Digiplus, Cleanitex, Generalsonic of de Emag Emmi ultrasoon reiniger.

Bekijk alle geschikte tafelmodellen