Vuurwapen reinigen

De belangen en wat je nodig hebt?

Waarom vuurwapen en hulzen reinigen?

Het is van belang om je vuurwapen met regelmaat (na iedere schietbeurt) gronding te reinigen. Bij elke schietbeurt verbrand het kruit en komen verschillende zuren en gassen vrij. Wanneer je deze zuren en gassen laat zitten en niet direct verwijderd, dan kunnen we met zekerheid zeggen dat het onvermijdelijk is dat de loop van het vuurwapen of geweer aangetast wordt. Een aangetaste loop gaat ten koste van het schotbeeld, de kwaliteit en levensduur van het vuurwapen.

1. De uitdaging

Wat zijn de aandachtspunten?

Het ultrasoon reinigen van vuurwapens of hulzen is gemakkelijk uit te voeren als je over de juiste materialen beschikt. Ik hoor je denken… maar zijn er dan helemaal geen aandachtspunten? Goede vraag! Ook bij het vuurwapen reinigen is het belangrijk om vooraf na te gaan van welk materiaal jouw vuurwapen is gemaakt. We maken een onderscheid tussen standaard, geblauwde en gebruineerde vuurwapens. Het materiaal bepaalt uiteindelijk welke ultrasoon vloeistof geschikt is en het beste gebruikt kan worden.

Een ander aandachtspunt is de ultrasoon reiniger die je voornemens bent te gaan gebruiken. Voor het reinigen van hulzen en vuurwapens is het belangrijk om een ultrasoonbad te gebruiken met een goed ultrasoon vermogen per liter, 35/40 kHz frequentie en een goede spreiding, maar hierover hoef je je geen zorgen te maken bij DJAKY.com. Wij hebben alle ultrasoon merken binnen de Nederlandse markt opgekocht en alléén de allerbesten toegevoegd aan ons assortiment.

Vraag een gratis persoonlijk advies aan

2. De oplossing

Wat heb je nodig voor deze reiniging?

1. Algemene vuurwapens reinigen
Het reinigen van wapens is een makkelijk proces, omdat er gebruik gemaakt kan worden van een ultrasone reiniger op waterbasis. Wanneer we verbrandingsresidu of kruitresten willen verwijderen, dan kunnen we gebruik maken van Tickopur R33. Deze universele vloeistof is te gebruiken in een dosering van 3-5% (bij gebruik kraanwater).

Tickopur R33 – 2 liter (35,15 ex. BTW) is goed voor maar liefst 50 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
Tickopur R33 – 5 liter (70,30 ex. BTW) is goed voor maar liefst 125 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.

2. Geblauwd of gebruineerd vuurwapen
Mocht je een geblauwd of gebruineerd wapen hebben, dan is het belangrijk om een ultrasoon reiniger vloeistof te kiezen zonder komplexbildner. Binnen ons assortiment is dit de Tickopur R32. De Tickopur R32 is eveneens te gebruiken in een dosering van 3-5%.

Tickopur R32 – 2 liter (34,23 ex. BTW) is goed voor maar liefst 50 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
Tickopur R32 – 5 liter (67,53 ex. BTW) is goed voor maar liefst 125 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.

3. Hulzen ultrasoon reinigen
We hebben verschillende testen uitgevoerd met betrekking tot het reinigen van hulzen met behulp van een ultrasone reiniger. Wij hebben het beste resultaat behaald met Tickopur RW77 in een dosering van 10% (bij gebruik kraanwater). De temperatuur die wij hebben gehanteerd is 70 graden Celsius en een ultrasoon met een frequentie van 35 kHz (Sonorex of GeneralSonic).

Tickopur RW77 – 2 liter (40,70 ex. BTW) is goed voor maar liefst 50 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
Tickopur RW77 – 5 liter (82,33 ex. BTW) is goed voor maar liefst 125 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.

Bekijk alle geschikte vloeistoffen

3. Reinigingstijd

Tijdsduur vuurwapen reinigen

Het is onmogelijk om vooraf exact te vertellen wat de reinigingstijd is voor het reinigen van vuurwapens, omdat elke reiniging uniek is. Wat wij hiermee bedoelen is eigenlijk heel eenvoudig: de hoeveelheid vervuiling en de hardheid van de vervuiling verschilt per vuurwapen. Als wij een gemiddelde reinigingstijd moeten noemen, dan zal de reinigingstijd ca. 10 – 15 minuten bedragen.

Reinigingstijd voor hulzen reinigen
De reinigingstijd voor het reinigen van hulzen is van meerdere facetten afhankelijk, zoals de vloeistof die wordt gebruik en het vermogen & frequentie van de gebruikte ultrasoon reiniger. Wij hebben zoals eerder aangeven een ultrasone reiniger met een frequentie van 35 kHz gebruikt en Tickopur RW77. De reinigingstijd voor deze toepassing bedroeg 30 tot 50 minuten, afhankelijk van de hardheid van de vervuiling en de hoeveelheid aanwezige vervuiling.

4. Meest gekozen vuurwapen reiniger

Alle geschikte vuurwapen reinigers op een rijtje

Het is belangrijk om een ultrasone vuurwapen reiniger te kiezen/gebruiken die het beste aansluit bij jouw eigen wensen en behoeftes. Wanneer je met regelmaat een ultrasoon reiniger gebruikt, dan zijn de Sonorex machines de beste keus. Deze reinigers zijn van Duitse fabricaat en hebben een meer dan uitstekend ultrasoon vermogen (watt per liter). Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of jouw wapens geblauwd of gebruineerd, zodat je de keuze kunt maken uit een ultrasoon vloeistof geschikt voor de juiste samenstelling. Op deze manier voorkom je onnodige verkleuring aan jouw vuurwapens.

Niet direct een A-merk willen aanschaffen, maar wel een professionele ultrasone reiniger gebruiken? Dan zijn de ultrasone reinigers van GeneralSonic of Cleanitex een uitstekend alternatief. Wij hebben de GeneralSonic bestempeld (na uitvoerig testen) met de beste prijs-/kwaliteitsverhouding.

– Handvuurwapens

 1. Sonorex RK 102 H – 3 liter (1002,08 ex. BTW) is een analoge ultrasoon met het hoogste ultrasoon vermogen per liter voor professioneel en intensief gebruik.
 2. Sonorex RK 100 H – 3 liter (702,93 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor professioneel en intensief gebruik.
 3. Sonorex RK 255 H – 5,5 liter (1.150,10 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor professioneel en intensief gebruik.
 4. GeneralSonic GS 3 – 3 liter (200,76 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.
 5. GeneralSonic GS 4 – 4 liter (246,12 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.
 6. Cleanitex CXD3 – 3 liter (80,55 ex. BTW) is een instapmodel digitale ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.
 7. Cleanitex CXD4 – 4 liter (135,97 ex. BTW) is een instapmodel digitale ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.
 8. Cleanitex CXH3 – 3 liter (64,05 ex. BTW) is een instapmodel analoge ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.

– Grotere vuurwapens

 1. Sonorex RK170H – 39 liter (3.686,68 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor professioneel en intensief gebruik.
 2. GeneralSonic P8 magnum – 8 liter (715,86 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.
 3. GeneralSonic GS10 – 10 liter (452,76 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.

Wil je liever zelf op zoek naar het beste model voor het reinigen van jouw carburateurs? Bekijk dan hier de gehele collectie van Sonorex, Generalsonic, Emag Emmi of de Cleanitex ultrasoon reiniger.

Bekijk alle geschikte tafelmodellen