Injectoren reinigen

Wat de voordelen zijn?

Waarom injectoren reinigen?

Injectoren reinigen, waarom en wat doen injectoren precies? Verstuivers of injectoren brengen met grote precisie brandstof in de cilinders. Met een goed afgestelde verneveling en timing zorgen zij, in samenwerking met de aanwezige zuurstof, voor een ideale verbranding. Injectoren worden zwaar belast tijdens dit traject. De injectoren worden namelijk blootgesteld aan hoge temperaturen en grote krachten, ze functioneren in moeilijke omstandigheden. Door de steeds strengere milieueisen worden de eisen die gesteld worden aan de techniek van injectoren steeds hoger, is het regelmatig reinigen van de injectoren een goede oplossing.

Waarover wil jij meer lezen? De uitdaging | De oplossing (vloeistoffen) | De reinigingstijd | Geschikte ultrasoon reinigers.

1. De uitdaging

Welke aandachtspunten zijn er bij het reinigen van injectoren?

Een benzine injector is een motoronderdeel dat vrij probleemloos is en gemakkelijk ultrasoon gereinigd kan worden. Een injector/verstuiver zal na verloop van tijd defect raken als gevolg van slijtage, maar gaat zelden kapot door een (technisch)probleem en doet doorgaans gewoon wat hij moet doen. Na verloop van tijd kan het zijn dat de injector niet meer optimaal functioneert, wat kan leiden tot vreemde storingen.

Deze storing wordt vaak later door een monteur herkend, waardoor er al vele andere mogelijke oorzaken zijn onderzocht. Een vervuilde injector kan een monteur tot wanhoop drijven, omdat de monteur in eerste instantie zal zoeken naar een elektronisch probleem. Jouw injectoren reinigen met hulp van ultrasoon is een uitstekende oplossing om de injectoren tot diep in de poriën te reinigen.

Na het reinigen van injectoren (in een ultrasoonbad), zullen deze opnieuw getest moeten worden op lekken of nadruppelen. Als de test positief uitpakt, dan worden de gereinigde injectoren vaak voorzien van nieuwe bottom- en top o-ringen, screenfilters en in sommige gevallen worden ook de printle caps vervangen. Mocht uiteindelijk de uitslag tegenvallen en het sproeibeeld of de opbrengst toch te veel afwijken, dan zal doorgaans het advies gegeven worden één of meerdere injectoren te vervangen.

Vraag een gratis persoonlijk advies aan

2. De oplossing

Ultrasoon vloeistof voor het reinigen van injectoren

Zoals eigenlijk bij elke toepassing, dus ook bij injectoren reinigen, is het belangrijk om de juiste ultrasoon reinigingsvloeistof te gebruiken. Voor het reinigen van injectoren in een ultrasoon wordt Tickopur TR13 aanbevolen in een dosering van 10% en een temperatuur van 65-70 graden Celsius. Omdat je niet de gehele injector wilt reinigen, maar alleen de kop, is het gebruik van een fijn accessoireset een goede oplossing voor dit probleem. Op deze manier hoef je niet de gehele ultrasoontank te vullen met bet reinigingsmiddel, maar alleen de glasbeker. Op deze manier van reinigen bespaar je aanzienlijk op het gebruik van de vloeistof. Een andere oplossing is het gebruik van een injectorenhouder. Wanneer je bontmetalen delen ultrasoon wilt gaan reinigen, dan kun je gebruik maken van Tickopur RW77.

Pas op! Aluminiumdelen (zoals je carburateur) kunnen niet gereinigd worden met de Tickopur TR13 – injectoren reiniger. Het aluminium zal namelijk volledig zwart kleuren.

Tickopur TR13 – 2 liter (48,10 ex. BTW) is goed voor maar liefst 20 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 10% en het gebruik van kraanwater.
Tickopur TR13 – 5 liter (101,75 ex. BTW) is goed voor maar liefst 50 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 10% en het gebruik van kraanwater.
Tickopur TR13 – 10 liter (186,20 ex. BTW) is goed voor maar liefst 100 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 10% en het gebruik van kraanwater.

Bekijk alle geschikte vloeistoffen

3. Reinigingstijd

Tijdsduur injectoren ultrasoon reinigen

Het is moeilijk om vooraf te zeggen wat de exacte reinigingstijd is voor het reinigen van injectoren, omdat de graad van de vervuiling hierin een belangrijke rol speelt. Worden je injectoren regelmatig gereinigd, dan zal de reinigingstijd korter zijn dan wanneer je het voor de eerste keer doet. In sommige gevallen is het belangrijk om de gaatjes eerst iets door te prikken, zodat de ultrasoon vloeistof overal kan komen. Wanneer we uitgaan van de Sonorex RK102H (ultrasoon met een super ultrasoon vermogen per liter, meest van alle tafelmodellen) zal de reinigingstijd ca. 10 tot 15 minuten bedragen.

Mocht je niet helemaal tevreden zijn over het resultaat, dan raden we je aan het proces nogmaals te herhalen en regelmatig te controleren of alles nog naar wens verloopt.

4. Meest gekozen injectoren reiniger

Opsomming alle injectoren reinigers

Ben je op zoek naar een professionele ultrasoon reiniger en vloeistof voor een lage prijs, zonder in te leven op kwaliteit en betrouwbaarheid? Dan zijn de ultrasoon oplossingen van DJAKY.com echt iets voor jou! Wij hebben al meer dan 35 jaar ervaring op het gebied van ultrasoon en hebben ons assortiment met zorg voor jou samengesteld. Alle ultrasoon reinigers die verkrijgbaar zijn binnen markt zijn door ons uitvoerig getest, waarna alleen de allerbesten zijn opgenomen in ons omvangrijke assortiment.

Onderstaand vind je een overzicht van de meest gekozen injectoren reinigers:

  1. Sonorex Digitec DT 102 H – 3 liter (1012,93 ex. BTW) is een digitale injectoren reiniger met het hoogste ultrasoon vermogen per liter voor professioneel en intensief gebruik.
  2. Sonorex RK 100 H – 3 liter (702,93 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor professioneel en intensief gebruik.
  3. GeneralSonic GS2 – 2 liter (162,12 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor semiprofessioneel
  4. GeneralSonic GS3 – 3 liter (200,76 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor semiprofessioneel
  5. Cleanitex CXD2 – 2 liter (59,37 ex. BTW) is een digitale ultrasoon instapmodel voor semiprofessioneel gebruik.
  6. Cleanitex CXD3 – 3 liter (80,55 ex. BTW) is een digitale ultrasoon instapmodel voor semiprofessioneel gebruik.
  7. Cleanitex CXH3 – 3 liter (64,05 ex. BTW) is een analoge ultrasoon instapmodel voor semiprofessioneel gebruik.

Wil je liever zelf op zoek naar het beste model voor het ultrasoon reinigen van jouw injectoren en verstuivers? Bekijk dan hier de gehele collectie van Sonorex Digitec, Cleanitex, Emag Emmi of de Generalsonic ultrasoon reiniger.

Bekijk alle geschikte tafelmodellen