Blogs

Waarom Djaky.com

Direct van de fabriek
Gegarandeerd een lage prijs, tot 25% goedkoper

Zeer snelle levering
Binnen 48 uur bij jou geleverd

Gratis omruilgarantie
Ruil je product zonder verzendkosten om

Kennis en specialisme
Meer dan 35 jaar ervaring en gratis advies

Vragen?

Onze specialisten helpen je graag vrijblijvend verder met het maken van de juiste keuze!

» Contact

Indirect reinigen in een ultrasoon? Dit heb je nodig

Waarom indirect reinigen

Wanneer je vaak kleine onderdelen reinigt zoals munten of sieraden is het aan te raden om eens na te denken over een indirect reinigingsproces. Wanneer je de munten of sieraden in de korf doet van een ultrasoon dan valt op dat er veel ruimte over blijft en dit komt doordat de te reinigen objecten niet de volledige korf grootte nodig hebben.

Door indirect te reinigen kun je ervoor zorgen dat het gebruik van ultrasoonmiddel met meer dan 95% kan dalen (bijv. ¾ van 3000 ml naar 100ml in glasbeker). Dit komt doordat je bij een indirect reinigingsproces de standaard korf niet meer gebruikt, maar er gebruik gemaakt wordt van een accessoire set. Wat in deze accessoire set zit leggen we later uit.

Een andere reden om indirect te gaan reinigen in een ultrasoon is wanneer je gebruik maakt van een sterk zuur. Voorbeelden van een sterk zuur zijn: Stammopur GR, Tickopur J80U of andere agressieve middelen. Deze middelen kunnen ervoor zorgen dat de ultrasoontank wordt aangetast om dit te voorkomen is het aan te raden indirect te reinigen.

Voordelen indirect reinigen

Het indirect reinigen in een ultrasoon brengt verschillende voordelen met zich mee.

Een van de voordelen is de forse besparing op ultrasoon vloeistof. Deze besparing kun je als volgt realiseren: De ultrasoontank vul je met een combinatie van kraanwater en contactvloeistof (ca. 0,1% tot 0,5%), denk hierbij aan Tickopur R33. Vervolgens maak je in de inzetbeker gebruik van een sterk zuur, zoals Stammopur GR. Doordat de Stammopur GR alleen wordt toegevoegd in de inzetbeker en niet in de gehele tank wordt er bespaard op het ultrasoonmiddel Stammopur GR. Zonder accessoire set moest de ultrasoontank namelijk gevuld worden voor ¾ deel met Stammopur GR.

Doordat er bij het indirect reinigen gebruik wordt gemaakt van een inzetbeker is het makkelijker om te wisselen van verschillende ultrasoon vloeistoffen wanneer je een andere reiniging wilt uitvoeren. Bij het indirect reinigen hoef je namelijk niet het gehele bad te vervangen, maar alleen de vloeistof in de inzetbeker. Je kunt ook de inzetbeker omruilen als je meerdere inzetbekers hebt

Een ander voordeel is de levensduur van je ultrasoon tank. Doordat de ultrasoon vloeistof zich bevindt in de inzetbeker en niet in de ultrasoon tank wordt de tank ook niet aangetast door agressieve vloeistoffen. Sterke zuren zijn onder invloed van ultrasoontrilling slecht voor de oppervlakte laag van een RVS-tank. Een voorbeeld van een middel dat alleen indirect gebruikt mag worden is Tickopur J80U.

Aandachtspunten indirect reinigen

Bij het indirect reinigen is het belangrijk dat je de minimale vulstand van je ultrasoon reiniger blijft hanteren. Dit is vaak ¾ deel van de totale capaciteit van je ultrasoon en wordt doorgaans aangegeven met een minimale vulstreep op de tankwand. De ultrasoontank vul je bij het indirect reinigen, met kraanwater waaraan een klein deel reinigingsconcentraat als contactvloeistof is toegevoegd.

Vervolgens voeg je in de inzetbeker de gewenste ultrasoon vloeistof toe met minder volume. Hoe dit in zijn werk gaat leggen we hieronder uit.

Benodigdheden indirect reinigen

Wanneer je indirect wilt reinigen met een ultrasoon ben je de volgende drie accessoires nodig: een gatendeksel, een inzetbeker en een zeefmandje. Waar deze voor nodig zijn en hoe je deze kunt gebruiken zullen we hieronder uitleggen.

  1. Gatendeksel

Een gatendeksel plaats je op de ultrasoon reiniger en deze zorgt ervoor dat de inzetbekers niet op de bodem van de ultrasoon reiniger komen te staan, omdat dat schadelijk is voor je ultrasoonreiniger. Welke gatendeksel geschikt is hangt af van de grootte van je ultrasoon reiniger. Enkele voorbeelden zijn: DE2000, DE3000, DE100, DE08.

Een volledig overzicht van de gatendeksels in ons assortiment vind je hier.

  1. Inzetbeker

Een inzetbeker plaats je in de eerder benoemde gatendeksel en deze vul je met de gewenste hoeveelheid ultrasoon vloeistof al dan niet in combinatie met kraanwater. Welke inzetbeker geschikt is hangt af van het te reinigen product, het benodigde reinigingsmiddel en de grootte van je ultrasoon reiniger. Hoe harder het materiaal is des te beter zal de trillingsoverdracht zijn, zodat meestal voor glas, dan rvs en als het echt niet anders kan, pas voor plastic wordt gekozen. Enkele voorbeelden van inzetbekers zijn: CXK06.2, SD3000, SD04, SD06, EB05, PD06.

Een volledig overzicht van inzetbekers in ons assortiment vind je hier.

  1. Zeefmandje

Een fijnmazig zeefmandje hang je in de inzetbeker en hierin komen de te reinigen objecten te liggen. Wanneer je bijvoorbeeld objecten wilt reinigen die gevoelig zijn voor krassen dan is het aan te raden om niet gebruik te maken van een RVS-zeefmandje, maar toch te kiezen voor een kunststof zeefmandje. Enkele voorbeelden van zeefmandjes zijn: KD3000, KD0, PD04.

Een volledig overzicht van zeefmandjes in ons assortiment vind je hier.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste accessoires voor het indirect reinigen? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Hoe benodigde set bestellen

Dan gaan we nu verder met het bestellen van de benodigde accessoire set. Wanneer je een nieuwe ultrasoon reiniger koopt bij djaky.com kun je eenvoudig de benodigde accessoires mee bestellen. Dit kun je doen door naast de gewenste uitvoering van de ultrasoon reiniger ook te kiezen voor de optie ‘optioneel’, deze set bestaat uit een bijpassende gatendeksel met een inzetbeker en een zeefmandje. Door te klikken op het vraagteken achter deze set krijg je een overzicht te zien van de artikelen die in deze set zitten.

Een andere manier om de gewenste accessoires te bestellen is door de individuele producten toe te voegen aan je winkelwagen. Veel van onze accessoires die nodig zijn voor het indirect reinigen staan namelijk ook als los product op onze website. Staat de juiste accessoire er niet tussen? Geef dit dan door aan onze klantenservice zodat wij je verder kunnen helpen.

Vragen over het bestellen van de juiste set? Neem dan contact met ons op.