Blogs

Waarom Djaky.com

Direct van de fabriek
Gegarandeerd een lage prijs, tot 25% goedkoper

Zeer snelle levering
Binnen 48 uur bij jou geleverd

Gratis omruilgarantie
Ruil je product zonder verzendkosten om

Kennis en specialisme
Meer dan 35 jaar ervaring en gratis advies

Vragen?

Onze specialisten helpen je graag vrijblijvend verder met het maken van de juiste keuze!

» Contact

Verkeerde ultrasoon vloeistof? Dit zijn de risico’s

Veel mensen onderschatten het gebruik van een reinigingsmiddel dat niet geschikt is voor een ultrasoon. Het gebruik van een ‘goedkoop’ middel lijkt misschien voordeliger, maar wanneer de risico’s ernaast worden gelegd dan kan het ‘goedkope’ middel er al snel voor zorgen dat er schade wordt opgelopen aan het product of aan de ultrasoon reiniger zelf. Door te kiezen voor een middel dat gemaakt is voor het gebruik in een ultrasoon wordt al snel de levensduur van de ultrasone reiniger bevorderd.

Wat is een verkeerde ultrasoon vloeistof?

We beginnen met het beschrijven van wat er bedoeld wordt met een verkeerde ultrasoon reinigingsvloeistof. Wanneer we het hebben over een verkeerde ultrasoon vloeistof kunnen er verschillende dingen bedoeld worden, zoals: een huis-, tuin- en keukenmiddel of een verkeerd gekozen ultrasoon vloeistof. Hieronder zullen we beide uitleggen.

Huis-, tuin- en keukenmiddel

We krijgen wel eens de vraag of bijvoorbeeld afwasmiddel ook gebruikt mag worden in een ultrasoon. Hierop kunnen wij het volgende antwoord geven: nee. In de handleiding van de fabrikant staat namelijk beschreven dat een huis-, tuin- en keukenmiddel niet geschikt is om te gebruiken in een ultrasoon reiniger. De reden hiervoor is dat dergelijke middelen vaak chloride-ionen bevatten en deze mogen niet rechtstreeks in de ultrasoon tank gebruikt worden. Verder beschrijven de meeste fabrikanten van ultrasoon reinigers dat er geen brandbare mengsels rechtstreeks in de RVS-tank gebruikt mogen worden. Voor een volledig overzicht van mengsels die wel of niet geschikt zijn verwijzen we je naar de handleiding van de ultrasone reiniger.

Verkeerd gekozen ultrasoon vloeistof

Een verkeerde vloeistof hoeft niet per se een huis- tuin- of keukenmiddel te zijn. Het kan ook zo zijn dat je wel gekozen hebt voor een ultrasoon vloeistof die geschikt is voor de ultrasoon reiniger, maar niet voor het te reinigen product. Een voorbeeld hiervan is dat de ultrasoon reinigingsvloeistof Tickopur R27 niet geschikt is voor een product waarin aluminium is verwerkt.

We raden dan ook aan om te kijken van welk materiaal het te reinigen product gemaakt is. Een product bestaat namelijk uit verschillende bestanddelen, waarvan sommige niet geschikt zijn voor elk ultrasoon middel. Bij twijfel is het aan te raden om te kijken naar het zwakste materiaal. Advies nodig? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Risico’s verkeerde ultrasoon middel

Hieronder worden de risico’s beschreven van het gebruik van een verkeerde ultrasoon vloeistof. Hierbij zullen we zowel kijken naar de risico’s voor de ultrasoon reiniger, maar ook naar de risico’s voor het te reinigen product.

We starten met de risico’s voor de ultrasoon reiniger. Een van de grootste risico’s van het gebruik van een verkeerde ultrasoon vloeistof voor de ultrasoon reiniger is het aantasten van de tank. De tank van een ultrasoon reiniger is gemaakt van roestvast staal. Zoals al eerder vermeld mogen een aantal middelen niet worden gebruikt in een ultrasoon tank, deze kunnen namelijk de RVS-tank aantasten.

Wanneer we kijken naar de risico’s van het te reinigen product dan komen er al snel twee punten naar boven. De eerste is dat een verkeerde ultrasoon vloeistof ervoor kan zorgen dat het product beschadigd, denk hierbij aan aantasting van de coating op brillenglazen. Het tweede punt wat naar boven komt is verkleuring. Het te reinigen product kan namelijk verkleuren bij het gebruik van een verkeerde ultrasoon reinigingsvloeistof, denk hierbij aan het zwart worden van een carburateur. Het reinigingsmiddel kan een te sterk zuur, of te sterk alkalisch zijn.

Hoe kan je voorkomen dat de verkeerde ultrasoon vloeistof gebruikt wordt?

Nu gaan we verder met de vraag: Hoe kan ik voorkomen dat er geen verkeerde ultrasoon vloeistof gebruikt wordt? Dit kan niet helemaal worden voorkomen, maar je kunt de risico’s die eerder zijn benoemd wel beperken.

Het kiezen van de juiste ultrasoon vloeistof kan soms erg lastig zijn. Wat je wel vooraf kunt doen is het zoveel mogelijk inperken van de risico’s op schade. Dit kun je doen door vooraf goed de handleiding te lezen van de ultrasoon reiniger, maar ook door te kijken naar de bestandsdelen van het te reinigen product. We raden daarom ook aan om eerst een test te doen met een afgekeurd en onbruikbaar deel dat dezelfde vervuiling heeft. Mocht er dan schade optreden, dan is dit niet op een object gekomen dat je nog wilt gebruiken.
Verder is het belangrijk om tijdens het ultrasoon reinigen goed te controleren wat er gebeurd. Wanneer een product aan het verkleuren is tijdens de reiniging moet er direct actie worden ondernomen. Dit kan gedaan worden door het te reinigen product direct uit het ultrasoonbad te halen en vervolgens grondig te spoelen en te drogen.

Kan de schade worden hersteld?

Heb jij gebruik gemaakt van een verkeerde ultrasoon reiniger vloeistof? Dan vraag je jezelf nu vast af hoe je dit kan oplossen. Om dit te beantwoorden kijken we naar de verschillende risico’s. Zo kan het zijn dat de ultrasoon tank is aangetast, maar het kan ook zo zijn dat het product is beschadigd.

Wanneer het te reinigen product is beschadigd door het gebruik van een verkeerde ultrasoon vloeistof is er vaak helaas geen weg meer terug. Een beschadiging die al is ontstaan kan meestal niet meer worden weggetoverd. Een zwart geworden carburateur kan bijvoorbeeld niet meer worden hersteld.

Wanneer de ultrasoon tank is aangetast en niet meer naar behoren werkt dan zijn er eigenlijk maar twee opties. De eerste optie is het laten vervangen van de ultrasoon tank door de fabrikant. De tweede optie is het aanschaffen van een nieuwe ultrasoon reiniger. In de praktijk zien we dat klanten bijna altijd kiezen voor het aanschaffen van een nieuwe ultrasoon reiniger.De reden hiervoor is dat het vervangen van de tank van een ultrasoon vaak erg duur is waardoor het niet altijd economisch verantwoord is om deze te laten repareren. Daarnaast is het ook niet altijd mogelijk om de tank van een ultrasoon reiniger te vervangen.

Kom je er niet helemaal uit of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Het ook mogelijk om door ons een proefreiniging te laten uitvoeren. Tijdens een proefreiniging zullen wij testen wat het resultaat is als jouw object met het ultrasoon gereinigd wordt, hierbij wordt ook getest welke ultrasoon vloeistof het meest geschikt is.
Vraag hier een proefreiniging aan