Blogs

Waarom Djaky.com

Direct van de fabriek
Gegarandeerd een lage prijs, tot 25% goedkoper

Zeer snelle levering
Binnen 48 uur bij jou geleverd

Gratis omruilgarantie
Ruil je product zonder verzendkosten om

Kennis en specialisme
Meer dan 35 jaar ervaring en gratis advies

Vragen?

Onze specialisten helpen je graag vrijblijvend verder met het maken van de juiste keuze! Of bekijk alle ultrasoon voorbeelden om nog meer kennis op te doen.

» Contact

Carburateur reinigen? Zo pak je het aan

Ga jij binnenkort een carburateur ultrasoon reinigen maar weet je niet precies hoe dit in zijn werk gaat? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Hieronder zullen we uitleggen wat de voordelen zijn van het ultrasoon reinigen van een carburateur. Verder leggen we je uit hoe je het beste het ultrasoon reinigen van jouw carburateur kunt aanpakken.

Waarover wil jij meer lezen? Waarom carburateur reinigen | Voordelen carburateur reinigen | Waarmee carburateur reinigen | Hoe werkt een carburateur reiniger

Waarom carburateur reinigen?

Staat het voorjaar weer voor de deur en wil jij binnenkort weer met je motor op pad? Dan kan het maar zo de hoogste tijd zijn om je carburateur te reinigen. Het reinigen van een carburateur kan er namelijk voor zorgen dat de prestaties van je motor worden verbeterd. Een veel gehoord ‘probleem’ van een vervuilde of verstopte carburateur is het stotteren van de motor. Andere voorbeelden zijn dat de prestaties van een buitenboordmotor zijn afgenomen of dat een motor meer brandstof verbruikt.

Voordelen carburateur ultrasoon reinigen

Een carburateur schoonmaken met een ultrasoon heeft verschillende voordelen. Als eerste zorgen de trillingen in het ultrasoon bad ervoor dat er gereinigd wordt waar vloeistof komt, ook op plekken waar je zelf moeilijk bij komt. Ten tweede zorgt een juist gebruik van de ultrasoon reiniger met de juiste vloeistof ervoor dat er geen beschadiging wordt opgelopen aan de carburateur. Als laatste zorgt een ultrasoon reiniger ervoor dat de carburateur sneller schoon wordt dan wanneer je dit handmatig zou doen. Je kunt een carburateur reinigen zonder demontage, op voorwaarde dat de ultrasoon vloeistof overal moet kunnen komen.
Er zijn verschillende soorten carburateurs te reinigen met een ultrasoon. Zo kun je de carburateur van je tomos schoonmaken met een ultrasoon, maar kun je ook een sproeier carburateur reinigen.

Waarmee carburateur reinigen?

Vaak krijgen wij de vraag of een carburateur ook gereinigd kan worden met afwasmiddel in een ultrasoon als alternatief voor een middel dat specifiek gemaakt is voor het ultrasoon reinigen. Het gebruik van afwasmiddel in een ultrasoon raden wij af. Het kan namelijk ervoor zorgen dat de ultrasoon wordt aangetast waardoor je sneller toe bent aan een nieuwe ultrasoon reiniger. Veel huishoudreinigers bevatten chloride bestanddelen die onder invloed van hoog frequente trillingen de oppervlakte laag van het RVS aantasten.

Middelen die wel geschikt zijn om je carburateur ultrasoon te reinigen zijn zowel Tickopur R33 als Tickopur TR3. Wat de verschillen zijn tussen deze middelen hebben wij uitgelegd bij de voorbeelden, dus dat slaan we hier over.

Naast het juiste ultrasoon middel is het ook belangrijk dat de juiste ultrasoon reiniger gebruikt wordt. Wat de juiste ultrasoon reiniger is hangt af van verschillende factoren, namelijk de gebruiksintensiteit en de grootte van de carburateur. Een carburateur reiniger die geschikt is voor een motor is namelijk niet van hetzelfde formaat als een carburateur reiniger van een auto. Onder het kopje voorbeelden hebben we uitgelegd welke ultrasoon reiniger volgens ons het beste past bij jouw vraagstuk.

Is het nog niet duidelijk welk reinigingsmiddel het meest geschikt is of welke ultrasoon reiniger het beste past bij jouw vraagstuk?
Vraag een gratis persoonlijk advies aan

Hoe werkt een carburateur reiniger?

Dan gaan we nu verder naar het ultrasoon reinigen van de carburateur. Wanneer je voor het eerst een carburateur schoonmaakt in een ultrasoon dan kan het zo zijn dat je nog niet precies weet hoe dit in zijn werk gaat. Zo kan het zijn dat je voorheen je carburateur hebt laten reinigen, maar je dit nu zelf wilt oppakken. Hieronder zullen we je dan ook uitleggen hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Stap 1 – Vullen

Als eerst is het belangrijk dat je het ultrasoon bad vult met kraanwater. Let er hierbij op dat je de ultrasoon altijd vult tot de minimale vulstand zoals aangegeven in de ultrasoon. Nadat de ultrasoon gevuld is met kraanwater is het tijd om het ultrasoon middel toe te voegen aan het bad met de juiste dosering. Wat de juiste dosering is hebben we uitgelegd bij de voorbeelden. Vervolgens kun je de ultrasoon aanzetten.

Stap 2 – Ontgassen & op temperatuur brengen

Nu je de ultrasoon hebt aangezet is de volgende stap het ontgassen en het op temperatuur brengen van het bad.
Wat de juiste temperatuur is voor de reiniging hangt af van het gekozen ultrasoon middel, dit hebben we uitgelegd bij de voorbeelden. Wanneer je de ultrasoon op de juiste temperatuur instelling zet is het aan te raden om tegelijkertijd ook alvast de ultrasoon te ontgassen. Het ontgassen zorgt ervoor dat alle niet gewenste gassen worden verwijderd. Ook zorgt het ontgassen ervoor dat de ultrasoon sneller op temperatuur komt, dit komt doordat tijdens de implosiefase er wrijving optreedt. Deze wrijving, ook wel mechanische energie genoemd, wordt dan omgezet in thermische energie.
Het ontgassen kun je eenvoudig doen door op de knop ‘degas’ te drukken wanneer je een ultrasoon hebt die werkt met een digitaal bedieningspaneel. Heb jij toevallig een ultrasoon zonder digitaal bedieningspaneel? Geen probleem, zorg er dan voor dat je alvast de draaiknop van de timer gebruikt, dit zorgt ervoor dat het ultrasoon bad alvast gaat trillen en dit geeft nagenoeg dezelfde werking.

Stap 3 – Reinigen

Dan gaan we nu verder naar het reinigen van de carburateur. Het is belangrijk dat je de carburateur niet op de bodem plaatst van de tank, dit zorgt ervoor dat de tank wordt aangetast en sneller aan vervanging toe is. Om dit te voorkomen kun je het beste gebruik maken van een korf.

Verder is het belangrijk dat je de kleppen van de carburateur open zet zodat het ultrasoon middel overal kan komen. Vervolgens kun je het beste de carburateur onder water even draaien zodat alle lucht wat nog aanwezig is verdwijnt uit de carburateur.

Een carburateur kan in stappen van ongeveer 10-15 minuten worden gereinigd.

Stap 4 – Controle

Wanneer je nog niet veel ervaring hebt in het ultrasoon reinigen van een carburateur is het aan te raden om af en toe de reiniging even te controleren. Wanneer de reinigingstijd voorbij is, maar je nog niet tevreden bent over het resultaat kun je de stappen nogmaals doorlopen.

Stap 5 – Spoelen

Nu de carburateur gereinigd is in de ultrasoon is het tijd voor de volgende stap. De gereinigde carburateur moet nu grondig gespoeld worden, bij voorkeur met warm water. Aan de hand van warm water zorg je er namelijk voor dat de gereinigde carburateur warm blijft en dit zorgt ervoor dat de droging later sneller zal gaan. Door de carburateur grondig te spoelen zorg je ervoor dat het achtergebleven reinigingsmiddel wordt verwijderd en dus niet meer kan doorwerken.

Stap 6 – Drogen

Als laatst is het belangrijk dat je de gereinigde carburateur goed en snel droogt. Het niet goed genoeg drogen van een gereinigde carburateur kan ervoor zorgen dat er een witte aanslag ontstaat. Deze witte aanslag wordt ook wel aluminiumoxidatie genoemd. Wanneer dit het geval is dan zal de carburateur opnieuw gereinigd moeten worden. Het reinigingsmiddel Tickopur TR3 is geschikt om deze oxidatie te verwijderen. Om ervoor te zorgen dat je de carburateur goed droogt kun je het beste gebruik maken van perslucht.

We hopen dat het nu iets meer duidelijk is. Nog vragen? Neem dan contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen bij het ultrasoon reinigen van een carburateur.