Blogs

Waarom Djaky,com

Direct van de fabriek
Gegarandeerd een lage prijs, tot 25% goedkoper

Zeer snelle levering
Binnen 48 uur bij jou geleverd

Gratis omruilgarantie
Ruil je product zonder verzendkosten om

Kennis en specialisme
Meer dan 35 jaar ervaring en gratis advies

Vragen?

Onze specialisten helpen je graag vrijblijvend verder met het maken van de juiste keuze!

» Contact

Veel lawaai tijdens ultrasoon reinigen? Dit kun je doen

Het geluid van een ultrasoon reiniger kan erg vervelend zijn en je vraagt je daarom misschien af: kan ik hier iets tegen doen? In deze blog leggen we je uit wat er bedoeld wordt met het ultrasoon geluid en hoe je dit kunt verminderen.

Ultrasoon geluid

Met ultrasoon geluid wordt het geluid bedoeld waarvan de frequentie te hoog is om gehoord te kunnen worden door het menselijk oor. Wanneer een geluid hoger is dan 20kHz dan wordt dit aangeduid als ultrasoon geluid. Dit is echter niet het geluid dat als vervelend wordt ervaren tijdens het ultrasoon reinigen. Het geluid wat als vervelend wordt ervaren is het imploderen van de vele kleine luchtbellen. Wat dit precies inhoud houden we hier even achterwege, dit kun je hier verder lezen.

Is het geluid van ultrasoon schadelijk?

Het geluid wat een ultrasoon reiniger maakt wanneer de ultrasoon functie is ingeschakeld kan op het moment van reinigen niet alleen vervelend zijn, maar ook schadelijk. Wanneer je niet gebruik maakt van gehoorbeschermers en werkt binnen een straal van 2 meter van een ultrasoon reiniger is het mogelijk dat je hierdoor gehoorschade oploopt.

Kan ik iets doen tegen het harde geluid?

Je vraag je misschien af of je ook iets tegen het geluid kunt doen, dat kan. Voordat we kijken naar wat je kunt doen om het geluid te reduceren is belangrijk dat we eerst kijken naar de volgende twee aspecten: vulvolume en de korf.
In de handleiding van de ultrasoon reiniger heb je gelezen dat het belangrijk is om altijd het juiste vulvolume te hanteren, dat wil zeggen niet te veel maar ook niet te weinig. Verder heb je gelezen dat er niets op de bodem van de ultrasoon mag liggen, hiervoor kan er een korf gebruikt worden. Zowel het niet hanteren van het juiste vulvolume als het niet gebruiken van een korf kan ervoor zorgen dat de ultrasoon reiniger sneller stuk gaat, maar wist je dat dit er ook voor kan zorgen dat de ultrasoon te veel geluid gaat maken?

Dan gaan we nu verder met hoe je het geluid van de ultrasoon reiniger kunt reduceren.
Er zijn verschillende oplossingen om iets tegen het geluid van een ultrasoon te doen, hierbij kun je denken aan de volgende dingen: het gebruik van een deksel, gehoorbeschermers en een geluidsbox. Hieronder worden alle drie oplossingen toegelicht.

Deksel

Door tijdens het ultrasoon reinigen gebruik te maken van een deksel zorg je ervoor dat het ultrasoon geluid wordt gedempt. Binnen ons assortiment zijn er verschillende sooren deksels beschikbaar voor een ultrasoon reiniger. Hoeveel geluid er wordt gedempt hangt af van de soort deksel in combinatie met de soort korf die gebruikt wordt.

Gehoorbeschermers

Zoals hierboven al beschreven is het aan te raden om gebruik te maken van gehoorbeschermers wanneer je je begeeft binnen een straal van 2 meter van een ultrasoon reiniger. Gehoorbeschermers zijn echter niet alleen aan te raden voor het niet oplopen van gehoorschade, maar ze zorgen er ook voor dat je minder last zult hebben van het harde geluid.

Geluidsbox

Naast het gebruik van een deksel of gehoorbeschermers is het ook mogelijk om gebruik te maken van een geluidsbox. Binnen ons assortiment zijn er verschillende geluidsboxen beschikbaar, namelijk van Sonopuls en Sonation. Geluidsboxen van Sonation reduceren tot wel 30dB geluid. Het voordeel van een geluidsbox is dat je rustig en veilig in dezelfde ruimte kunt werken als waar de ultrasoon reiniging plaats vindt.

Nog vragen?

Wil jij meer weten over het verminderen van het geluid van de ultrasoon reiniger? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder.