Klok onderdelen reinigen

Alles voor de klokkenmaker!

Waarom klok onderdelen reinigen?

Waarom worden klok onderdelen gereinigd met behulp van ultrasoon? Het ultrasoon reinigen van klok onderdelen wordt al vele jaren toegepast door de meeste klokkenmakers. Dit komt doordat ultrasoon reinigen weinig tijd en inspanning kost en de verschillende onderdelen tot diep in de poriën gereinigd worden. Het is belangrijk om vooraf na te gaan welk soort materialen er gebruikt zijn, zodat de verschillende legeringen niet door elkaar komen te liggen. Het reinigen van klok onderdelen in een ultrasoonbad neemt niet veel tijd in beslag, want doorgaans behaal je al een prima resultaat binnen 10-15 minuten (afhankelijk van de graad van de vervuiling).

1. De uitdaging

Welke aandachtspunten zijn er?

Zijn er bij het ultrasoon schoonmaken van klok onderdelen dan helemaal geen aandachtspunten? Natuurlijk wel! Ook bij het schoonmaken van klokonderdelen is het belangrijk om niet zomaar verschillende legeringen bij elkaar in te gooien. De verschillende legeringen hebben vaak ook verschillende vervuilingen, wat vraagt om een speciaal voor deze legering en vervuiling geschikte ultrasoon reinigingsvloeistof.

Bij de meeste moderne uurwerken zijn de platines gelakt, waardoor het belangrijk is om vooraf te controleren of deze laklaag niet los zit. Zit deze wel los, dan raden we je aan om de platines niet ultrasoon te gaan reinigen. Door de trilling kan de laklaag namelijk loskomen. In veel gevallen wordt de laklaag van de platines vooraf helemaal verwijdert met behulp van een kretsborstel. In dit geval zal de laklaag na het ultrasoneren opnieuw aangebracht moeten worden op de platines. Het kost meer tijd en energie, maar het staat wel mooier!

Vraag een gratis persoonlijk advies aan

2. De oplossing

Welke vloeistof raden wij aan?

Klok onderdelen worden meestal gereinigd in de Tickopur RW77. Dit komt mede doordat de onderdelen van klokken veelal gemaakt zijn van bontmetalen, zoals: messing en/of koper. Tickopur RW77 kun je voor deze toepassing het beste gebruiken in een dosering van 5 procent en een temperatuur van rond de 70 graden Celsius. Ook bij het reinigen van klokonderdelen is het belangrijk om aansluitend grondig te spoelen, zodat alle vloeistof resten van de verschillende onderdelen zijn gespoeld. Na het spoelen wordt geforceerd drogen (bv. met perslucht) aanbevolen, zodat ook alle waterresten afgedreven worden. Tickopur RW77 is verkrijgbaar in verschillende verpakkingseenheden, waarbij de meest gangbare hieronder staan weergeven.

Tickopur RW77 – 1 liter (24,98 ex. BTW) is goed voor maar liefst 20 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 5% en het gebruik van kraanwater.
Tickopur RW77 – 2 liter (40,70 ex. BTW) is goed voor maar liefst 40 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 5% en het gebruik van kraanwater.
Tickopur RW77 – 5 liter (82,33 ex. BTW) is goed voor maar liefst 100 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 5% en het gebruik van kraanwater.

Bekijk alle geschikte vloeistoffen

3. Reinigingstijd

Tijdsduur klok onderdelen reinigen

We kunnen vooraf niet exact aangeven wat de reinigingstijd is voor het reinigen van klokonderdelen. Dit komt doordat de vervuiling niet constant is en de graad van de vervuiling mede de reinigingstijd bepaald. Een andere bepalende factor is het ultrasoon vermogen per liter van jouw ultrasoon reiniger. Heeft je ultrasoon reiniger een laag ultrasoon vermogen per liter, dan is de kans op slagen minder en kan de reinigingstijd langer zijn. De reinigingstijd bedraagt in de meeste gevallen 10 tot 15 minuten, uitgaande van een ultrasoon met een goed vermogen per liter.

Ben je na 10 á 15 minuten reinigen toch niet helemaal tevreden over het reinigingsresultaat, dan kun je het proces gerust nog eens een paar minuten herhalen. Wij raden je wel aan om het reinigingsproces in dit geval regelmatig te controleren, zodat je eventuele verkleuring aan de voorwerpen voor bent.

4. Geschikte ultrasoonbaden

Opsomming alle mogelijkheden

De meeste klokkenmakers werken met de Sonorex RK102H, omdat deze meer reinigingskracht heeft dan welke ultrasoon reiniger dan ook. Echter heb je voor veel klok onderdelen een minimale diepte van 15 cm nodig, waardoor de Sonorex RK102H niet meer geschikt is. In de dit geval kun je het beste kiezen voor één van de onderstaande modellen.

Welke modellen binnen ons assortiment het meest gekozen worden voor het reinigen van klok onderdelen? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

  1. Sonorex Digitec DT102H – 3 liter (1012,93 ex. BTW) is een digitale ultrasoon met het hoogste ultrasoon vermogen per liter voor professioneel en intensief gebruik.
  2. Sonorex Super RK255H – 5,5 liter (1.150,10 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor professioneel gebruik.
  3. General Sonic GS6 – 6 liter (292,32 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor semiprofessioneel.
  4. Cleanitex CXD6 – 6 liter (166,39 ex. BTW) is een digitale ultrasoon instapmodel voor semiprofessioneel gebruik.

Wil je liever zelf op zoek naar het beste model voor het ultrasoon reinigen van jouw klokonderdelen? Bekijk dan hier de gehele collectie van Sonorex, Generalsonic, Emag Emmi of Cleanitex.