Tattoo instrumenten reinigen

Wat voor voordelen heeft ultrasoon?

Waarom tattoo instrumenten reinigen?

Wij nemen je graag mee door de wondere wereld van de ultrasoon techniek. Nu in het bijzonder de toepassing tattoo naalden, instrumenten en piercing tangen reinigen. Op veel websites lezen wij dat er gebruik gemaakt kan worden van Tickopur TR13, maar wist je dat dit een industrieel middel is? Dit middel is dus niet geschikt voor het gebruik in tattoo shops.

Wil jij wel een verantwoorde reiniging voeren? Wij leggen je graag stapsgewijs uit wat de aandachtspunten zijn en wat je allemaal nodig bent.

1. De uitdaging

Wat zijn de aandachtspunten?

Voordat instrumenten gedesinfecteerd of gesteriliseerd worden, kunnen ze eerst in een ultrasoonbad gereinigd worden. Dit is belangrijk omdat ultrasoon reinigen ervoor zorgt dat aangekleefd vuil, bloed en wondvocht van de materialen wordt verwijderd. Om risico’s op besmetting als gevolg van prikken te minimaliseren is het beter niet handmatig te reinigen. Een ultrasoonbad verwijderd bovendien ook vuil op plaatsen die minder goed bereikbaar zijn.

2. De oplossing

Hoe tattoo instrumenten reinigen?

Ultrasoon wordt veel toegepast in de tattoo shops om naalden, piercing tangen & tattoo instrumenten te reinigen. Voor deze reiniging maken we gebruik van een medisch preparaat, namelijk Stammopur R. Daarnaast is het belangrijk dat je het ultrasoon desinfectiemiddel in de ultrasoon reiniger laat ontgassen voor gebruik, zodat het beste resultaat behaald kan worden.

Afhankelijk van de grootte van jouw ultrasoon reiniger is de ontgassingstijd ca. 10-30 minuten. Je dient alle geultrasoneerde instrumenten na reiniging grondig af te spoelen onder stromend water, waarna je deze geforceerd kunt drogen. De stap hierna is het controleren van de instrumenten, zodat je zeker weet dat deze schoon zijn en functioneren. Afhankelijk van de classificatie van een medische hulpmiddel kun je aansluitend desinfecteren of steriliseren.

Let op! Geen instrumenten opsparen. Waar mogelijk direct na gebruik de instrument reinigen.

3. Andere oplossingen

Hoe kun je naalden of piercing tangen reinigen?

Ultrasoon reinigen is een vaak toegepaste methode bij het schoonmaken van naalden, dit gebeurd over het algemeen met een indirecte reinigingsmethode. Dit gebeurd door gebruik te maken van een gatendeksel waarin je een glasbeker met ring en reinigingsvloeistof plaatst. Dit voorkomt dat je steeds de hele ultrasoontank moet vullen met de juiste ultrasoon vloeistof.

In plaats van een hoeveelheid vloeistof van 2% van de tank, heb je slechts een hoeveelheid van 2% van de glasbeker nodig. Tussen tank (2/3 deel gevuld) en glasbeker volstaat het gebruik van kraanwater met een 1% oplossing Tickopur TR3.

Bekijk hier de Tickopur TR3

4. Ultrasoonkeuze

Welke ultrasoon past bij mij?

Doordat er vaak meerdere malen per dag gereinigd wordt, kun je het beste kiezen voor een digitale ultrasoon reiniger van het merk Sonorex of Branson. Deze ultrasoon reinigers zijn uitermate geschikt in een medische werkomgeving (Sonorex voldoet aan de richtlijn medische hulpmiddelen en DN-norm) waar de ultrasoon intensief wordt gebruikt.

Mocht je toch willen kiezen voor een goedkoper alternatief, dan is een unit van het merk Generalsonic of Cleanitex te overwegen. De keuze voor een ultrasoon reiniger is afhankelijk van de grootte van de naalden. Wanneer je alleen naalden wilt gaan reinigen, dan kan dit al met een ultrasoonbad van ca. 2 tot 3 liter. Je kunt dan het beste kiezen voor een fijn accessoireset bestaande uit een gatendeksel, glasbeker en inzetkorfje.

Wil je meer informatie ontvangen?

Wil je meer informatie ontvangen over het reinigen van naalden, piercingtangen & tattoo instrumenten reinigen?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, of laat je terugbellen door één van onze specialisten.