Gevonden munten reinigen

Reinigt iedereen zijn gevonden munten?

Waarom gevonden munten reinigen?

Zilveren munten kunnen na verloop van tijd zwart en dof worden. Gelukkig is het mogelijk om met onze ultrasoon reinigers de doffe glans nog te verwijderen, ook na een aantal jaren. Niet iedereen denkt hetzelfde over het reinigen van gevonden munten. Sommige verzamelaars zijn van mening dat een licht verkleurde munt meer een eigen karakter heeft dan een mooie schoon gemaakte munt. Het is belangrijk dat de munten worden gereinigd via de juiste richtlijnen om te voorkomen dat de munt een onnatuurlijke kleur of glans krijgt. Dit is met onze ultrasoon reinigers eenvoudig te doen en binnen enkele seconden tot minuten heb je al een mooi resultaat!

1. De uitdaging

Is het reinigen van munten makkelijk?

Gevonden munten met een ultrasoon reiniger schoonmaken is eenvoudig, maar het kiezen van de juiste vloeistof is een stuk moeilijker. In de loop der jaren is er gebruik gemaakt van verschillende metaal soorten, welke allemaal om een unieke ultrasoon vloeistof vragen. Daarnaast zijn er veel verschillende verontreinigingen die de munten in de loop der jaren kunnen hebben aangetast, denk hierbij aan: huidresten, oxidatie en andere verontreinigingen.

Het is moeilijk om op voorhand te zeggen welke ultrasoon vloeistof je het beste kunt gebruiken bij het schoonmaken van munten. Munten kunnen een vervuiling hebben van alkalisch -, maar ook van zure aard. Nadat de vervuiling op jouw munt is vastgesteld, is het van belang om te achterhalen van welke legering de munt gemaakt is. In de loop der jaren zijn er verschillende legeringen gebruikt voor het maken van munten, waardoor het mogelijk is dat Tickopur R33 (universeel reiniger) niet de meest ideale oplossing is.

2. De oplossing

Welk reinigingsmiddel heb ik nodig voor het reinigen van munten?

Wij hanteren bij het schoonmaken van munten vier soorten ultrasoon vloeistoffen, zodat we voor elke legering en vervuiling iets tot onze beschikking hebben.

 • Tickopur R30 heeft, in deze situatie, de meest optimale werking bij een temperatuur van 20-25 graden Celsius.
  De pH waarde is 7.0
 • Tickopur R33 heeft, in deze situatie, de meest optimale werking bij een temperatuur van 50 graden Celsius.
  De pH waarde is 9.9
 • Tickopur RW77 heeft, in deze situatie, de meest optimale werking bij een temperatuur van 65 graden Celsius.
  De pH waarde is 9.9
 • Tickopur TR3 heeft, in deze situatie, de meest optimale werking bij een temperatuur van 50 graden Celsius.
  De pH waarde is 3.0

Afhankelijk van de legering kun je als eindbehandeling kiezen voor Tickopur J80U. Deze kant-en-klare ultrasoon reiniger vloeistof mag niet direct in de ultrasoontank gedaan worden, maar in een glasbeker (indirecte reiniging). Tickopur J80U is een deoxidant.

Bekijk alle geschikte vloeistoffen

3. Andere benodigdheden

Welke ultrasoon reinigers voor munten schoonmaken?

Ultrasoon reinigers hebben de meest optimale werking bij het gebruik van een ultrasoon vloeistof. Maar net zo belangrijk is de kracht en frequentie van de ultrasoon reiniger die je gaat gebruiken. Het reinigen van munten met een ultrasone reiniger is dus van verschillende factoren afhankelijk om tot het gewenste resultaat te komen.

Alle ultrasoon reinigers die door Djaky.com worden aangeboden zijn geschikt voor lastige reinigingsvraagstukken, zoals het reinigen van munten. Wanneer je niet te veel wilt uitgeven aan een ultrasoon reiniger, dan kun je kiezen voor het merk Cleanitex of GeneralSonic. Een nadeel van deze ultrasoonbaden ten opzichte van de merken Sonorex en Branson is, dat deze ultrasoon reinigers minder reinigingskracht hebben.

Bekijk alle geschikte tafelmodellen

4. Aandachtspunten

Wat zijn belangrijke punten?

Als blijkt dat het gewenste resultaat niet is behaald, dan kun je de reiniging nogmaals herhalen of kiezen voor een andere ultrasoon vloeistof. Mocht ook de tweede keer niet het gewenste resultaat zichtbaar worden, dan kun je hieruit constateren dat de gebruikte vloeistof niet de juiste keuze is. Let op! Zorg ervoor dat de ultrasoon tijdens het ultrasoon reinigen de juiste temperatuur heeft en voor gebruik is ontgast.

Waarschuwing!

Gebruik nooit koper- of zilverpoets en poets in geen geval te lang met een poetsdoek. Door te lang te poetsen krijgt de munt een onnatuurlijke kleur. Een ander veel voorkomend advies op forums is het poetsen met een nagel- of tandenborstel, maar dit raden wij af. Het kan namelijk onnatuurlijke krassen veroorzaken op jouw gevonden munten.

Wil jij je munten nauwkeurig schoonmaken?

Wij denken graag actief met je mee naar een oplossing voor het reinigen van jouw munten. Hierbij kunnen we rekening houden met eventuele wensen en/of budget.

Nog vragen over het reinigen van munten in een ultrasoon? Neem dan contact met ons op via +31 (0)38 455 06 46 of via het contactformulier.