Brillen ultrasoon reinigen

Waar moet je op letten bij het reinigen van jouw bril in een ultrasoon?

Alles over brillen reinigen

Brillen zijn functioneel, prachtig en tegenwoordig is er altijd wel een bril te vinden die bij je past. Het leuke aan brillen is dat ze heel persoonlijk zijn. Het maakt daarom tegenwoordig ook steeds minder uit wat de bril gekost heeft. Maar hoe kun je een bril het beste reinigen en wat gebruikt mijn opticien hiervoor, dan kom je in veel gevallen uit bij ultrasoon reinigen. Een bril schoonmaken met een ultrasoon is een eenvoudig proces en hoeft geen dure investering te zijn, daarnaast biedt het zekerheden (reinigen zonder krasvorming) en word je bril tot diep in de poriën gereinigd.

Waarover wil jij meer lezen? De uitdaging | De oplossing (vloeistoffen) | De reinigingstijd | Geschikte ultrasone (brillen) reinigers.

1. De uitdaging

Wat zijn aandachtspunten bij het ultrasoon reinigen van jouw bril?

Iedereen heeft wel zijn favoriete merk bril of een paar merken/monturen op het wensenlijstje staan. Maar heb je ook altijd het probleem dat je uiteindelijk toch je brilglazen beschadigd of dat er tussen de neusvleugeltjes alsnog wat vuil blijft zitten? Dan is het ultrasoon reinigen van jouw bril de beste oplossing. Het mooie aan de ultrasoon reinigers van Djaky.com is dat ze betaalbaar zijn, geschikt zijn voor verschillende doeleinden en dat er geen concessies worden gedaan aan de kwaliteit.

Voordat we de juiste ultrasoonreiniger en ultrasoon middel voor jou gaan kiezen is een andere vraag belangrijker: wat zijn de aandachtspunten voor deze reiniging?

 1. Wij krijgen vaak te horen dat het ultrasoon bad voor een bril gevuld wordt met een huis-, tuin- en keukenmiddeltje, zoals Dasty. Op het eerste gezicht lijkt het gebruik hiervan onschuldig, maar het effect van Dasty op jouw mooie bril of de ultrasoon tank is vaak negatief, uiteindelijk zal je ultrasoon tank worden aangetast en sneller slijten. Maar is het gebruik van een ultrasoon vloeistof in de bril reiniger wel echt duurder? Hierover vertellen we je meer onder punt 2: de oplossing.
 2. De coating die op sommige brillen aanwezig is, kan naar verloop van tijd beschadigen of niet meer optimaal hechten. Wij raden je aan om in dit geval de bril niet ultrasoon te reinigen of het reinigingsproces extra in de gaten te houden. Het belangrijkste is om de verwarming van de ultrasoon bril reiniger ten aller tijden uit te zetten.

Vraag een gratis persoonlijk advies aan

2. De oplossing

Welke ultrasoon reiniger vloeistof voor een bril raden we aan?

We beginnen gelijk bij het ultrasoon reinigingsvloeistof voor een bril dat het minste risico op schade geeft, namelijk de Tickopur R33. Dit middel wordt veel toegepast bij het produceren van brillen of in het service bereik. Het preparaat heeft een hoge concentratie wat aangeeft dat je maar een klein beetje nodig bent, dosering van ca. 4% Tickopur R33 op 1 liter kraanwater.

Eventueel zou Tickopur R36 ook in relatie met brillen gebruikt kunnen worden. Dit ultrasoon middel bevat geen tensiden en is vooral geschikt voor lenzen.

Hieronder vind je een overzicht van de hierboven genoemde ultrasoon reiniger vloeistoffen die geschikt zijn voor een bril.

 • Onderhoud: het regelmatig schoonmaken van brillen.
  Tickopur R33 – 2 liter is goed voor maar liefst 50 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
  Tickopur R33 – 5 liter is goed voor maar liefst 125 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
  Tickopur R36 – 2 liter is goed voor maar liefst 100 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 2% en het gebruik van kraanwater.
  Tickopur R36 – 5 liter is goed voor maar liefst 250 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 2% en het gebruik van kraanwater.
 • Productieproces: brillen ontdoen van algemene verontreinigingen.
  Tickopur R33 – 2 liter is goed voor maar liefst 50 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
  Cleanitex CX33 – 2,5 liter is goed voor maar liefst 62,5 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
  Tickopur R33 – 5 liter is goed voor maar liefst 125 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
  Cleanitex CX33 – 10 liter is goed voor maar liefst 250 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.

PAS OP! Bij het schoonmaken van je bril, met behulp van ultrasoon, is geen temperatuur nodig. Wanneer je toch gebruik gaat maken van verwarming, dan kan dit zorgen voor doffe glazen of verkleuring aan je montuur.

Bekijk alle geschikte vloeistoffen

3. Reinigingstijd

Tijdsduur bril ultrasoon reinigen

Het derde punt is misschien wel het belangrijkste na het ultrasoon reinigingsvloeistof voor een bril en dat is de reinigingstijd. Vaak het ondergeschoven kindje bij het ultrasoon reinigen van brillen of andere voorwerpen, maar bij Djaky.com net zo belangrijk. Het maakt of breekt je resultaat! De reinigingstijd de wij hanteren voor het schoonmaken van brillen in een ultrasoonbad is 10 tot 20 seconden (uitgaande van Tickopur R33, Tickopur R36), maar soms is een bril zo vies dat we er voor kiezen om dit proces nog eens te herhalen. Een belangrijk criterium is dat de bril reiniger voldoende ultrasoon vermogen moet hebben, want een ultrasoon reiniger voor brillen met weinig vermogen zal ook een minder goed (schoon) resultaat geven.

Bekijk alle toepassingsmogelijkheden

4. Aanbevolen ultrasoon reiniger bril

Waarmee een bril ultrasoon reinigen?

De ultrasone reinigers voor brillen van Djaky.com zijn allemaal van hoogwaardige professionele kwaliteit, wat betekent dat er gegarandeerd een positief resultaat behaald kan worden. Het is mogelijk om een ultrasoon reiniger bril te kiezen voor thuisgebruik, hobbymatig gebruik en professioneel gebruik, waardoor er altijd een ultrasoon reiniger beschikbaar is die bij jouw wensen aan zal sluiten. Vooral de ultrasoon oplossingen van Cleanitex zijn geschikt voor het gebruik in en om huis, daarnaast zijn ze ook nog eens verrassend betaalbaar zonder in te leveren op kwaliteit.

 • Hieronder enkele ultrasoon oplossingen voor thuisgebruik en hobbymatig gebruik.
 1. Cleanitex CXH06 – 0,6 liter is een digitale ultrasoon oplossing voor gebruik in en om het huis.
 2. Cleanitex CXD2 – 2 liter is een instapmodel digitale ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.
 • Voor een opticien spelen meer factoren een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste bril ultrasoon reiniger, zoals de continustand, hoger ultrasoon vermogen per liter en de ultrasoon reiniger moet multi-inzetbaar zijn, wat eigenlijk weer verwijst naar het ultrasoon vermogen.
 1. Sonorex RK100H – 3 liter is een analoge ultrasoon voor professioneel en intensief gebruik.
 2. Sonorex RK102H – 3 liter is een analoge ultrasoon met het hoogste ultrasoon vermogen per liter voor professioneel en intensief gebruik.
 3. Generalsonic GS2 – 2 liter is een analoge ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.
 4. Cleanitex CXD3 – 3 liter is een instapmodel digitale ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.

Let op! Heb je een bril ultrasoon reiniger gekozen voorzien van een RVS mand, dan raden we je aan om in de mand een stukje rubber met gaatjes te leggen (deze is eenvoudig zelf te maken). Op deze manier voorkom je schade door wrijving aan de te reinigen bril.

Bekijk alle geschikte tafelmodellen