3D prints reinigen

Wat zijn de mogelijkheden?

Waarom 3D prints reinigen?

Soms denken wij wel eens dat de mogelijkheden met 3D printen (additive manufacturing) eindeloos zijn, want elke dag komen er tientallen nieuwe voorbeelden bij van 3D geprinte objecten. Inmiddels is het mogelijk om bewegende – of complexe onderdelen te printen, terwijl dit jaren geleden met andere technieken niet denkbaar was.

Na het produceren van een 3D print is het belangrijk om support materiaal te verwijderen. Om support materialen te verwijderen is ultrasoon reinigen de meest ideale oplossing, maar niet altijd is een ultrasoon reiniger de beste oplossing hiervoor. In veel gevallen heb je meer energie op één bepaalde plek nodig, waardoor ultrasone homogenisatoren een betere oplossing zijn.

Waarover wil jij meer lezen? De uitdaging | Verwijdert | De oplossing (vloeistoffen) | De reinigingstijd.

1. De uitdaging

Het ultrasoon reinigen van 3D prints

3D prints bevatten na het afdrukproces support materiaal dat is toegevoegd door dit proces, maar absoluut niet wenselijk is. Het reinigen van 3D prints is een lastig en langdurig reinigingsproces. Hiervoor is het van belang om een ultrasoonreiniger te gebruiken met voldoende ultrasoon vermogen (Watt per liter), zodat jouw print ook daadwerkelijk schoon wordt. Ultrasoon reinigers genereren microscopische bellen die bij implosie de vervuiling voorzichtig losmaakt, zelfs op moeilijk te bereiken plekken.

Vraag een gratis persoonlijk advies aan

2. Verwijderen

Wat te verwijderen met ultrasoon?

Een 3D print bestaat uit verschillende lagen. Tussen de verschillende lagen wordt support materiaal gebruikt. Dit support materiaal vult overhangende structuren en gaten tijdelijk op. Hierdoor stort het object niet in. Het verwijderen van dit support materiaal kost veel nabewerkingstijd, daarom is het een bottle neck in het 3D print proces.

Het volledig verwijderen van support materiaal binnenin een complex object met de hand is bijna onmogelijk. Voor het goed functioneren van het object is het wel van belang dat het support materiaal goed verwijderd wordt. Daarnaast is het volledig verwijderen ook van belang voor verdere nabewerkingsstappen, zoals materiaalversterking of oppervlaktebehandelingen.

Ultrasoon reinigers en/of homogenisatoren bieden een oplossing voor het goed en snel verwijderen van support materiaal.

Bekijk alle geschikte vloeistoffen

3. De oplossing

Wat heb je nodig om 3D prints te reinigen?

Dit materiaal (vervuiling) kan worden verwijdert met een ultrasoon vloeistof van Tickopur en een tafelmodel ultrasoon reiniger van bijvoorbeeld Sonorex. Het ultrasoon reinigen van 3D prints is vaak een langzaam proces. Een andere mogelijkheid is de 3D print na het proces te reiniging met behulp van een ultrasone homogenisator.

Met ultrasone homogenisatoren kan je op specifieke plekken meer vermogen genereren, waardoor er een beter en sneller reinigingsproces kan plaatsvinden. Een mogelijkheid hiervoor is de ultrasone homogenisatoren van Sonopuls.

Bekijk alle toepassingsmogelijkheden

4. Het resultaat

Wat voor voordelen heeft ultrasoon reinigen?

Een mogelijke ultrasoon reiniger, uit ons uitgebreide programma, waarmee je in aanraking zou kunnen komen voor deze lastige reiniging is de Sonorex RK102H. Dit ultrasoon bad heeft meer ultrasoon vermogen dan vergelijkbare modellen. Wij hebben ook de merken Cleanitex, GeneralSonic, Branson en Emag beschikbaar binnen ons assortiment. Deze ultrasoon reinigers hebben ook een uitstekend vermogen, maar zijn niet zo sterk als de Sonorex RK102H.

Naast een kwalitatief hoogwaardig ultrasoonbad is het van belang om de juiste ultrasoon vloeistof te gebruiken. De 3D prints zijn voorzichtig gedurende 2 – 3 uur te reinigen in een vloeistof van Tickopur. Tickopur is een biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel dat jouw prints vrij maakt van ongewenste vervuiling.

Wil je liever zelf op zoek naar het beste model voor het ultrasoon reinigen van jouw 3D prints? Bekijk dan hier de gehele collectie van Sonorex Digitec, Generalsonic, Emag Emmi of de Cleanitex ultrasoon reiniger.

Bekijk alle geschikte tafelmodellen