Ultrasoon reinigen

Wat is ultrasoon reinigen?

Wat is ultrasoon reinigen?

Ultrasoon reinigen is misschien wel de meest effectieve manier van reinigen. Maar voordat we de voordelen van ultrasoon reinigen aan je uitleggen, is een andere vraag nog veel belangrijker: waar staat ultrasoon voor en wat is het?

Ultrasoon is niets meer dan een geluid van een bepaalde frequentie, welke door het menselijk oor doorgaans niet waargenomen kan worden. Hierdoor ontstaan miljoenen kleine luchtbelletjes die door de geluidsgolven tegen elkaar aan botsen en imploderen. Deze implosies zorgen ervoor dat een veelvoud aan kleine stromingen door de vloeistof worden gestuurd, en functioneren als een borstel op jouw voorwerpen. Hoe lager de frequentie hoe harder de borstel, waarbij de 35 kHz frequentie het breedste inzetbaar is.

Het geluid wordt in de volksmond ook wel ultrageluid genoemd, waardoor wij deze term zullen gebruiken. Eigenlijk is ultrageluid niets anders dan trillingen, welke uitgedrukt worden in Hertz.

Waarvoor is ultrasoon reinigen?

Het ultrasoon reinigen was eerder erg duur, waardoor deze reinigingsmethode alleen toegankelijk was voor bedrijven. Ultrasoon reinigen wordt eigenlijk overal toegepast waar iets grondig gereinigd moet worden. Je kunt hierbij denken aan de medische-, dentale-, automotive- en elektronica branche. Maar ook bij jou thuis zijn genoeg voorwerpen te bedenken, zoals sieraden, brillen, gevonden munten of andere voorwerpen die gevoelig zijn voor krasvorming. Tegenwoordig bieden wij, van DJAKY.com, voor iedereen een passende oplossing.

Hoe werkt ultrasoon reinigen?

Ultrasoon reinigen is eigenlijk niets anders dan het verplaatsen van geluidsgolven in een geleidend medium, bijvoorbeeld kraanwater en een vloeistof zoals Tickopur R33 – 2 liter (universeel reiniger). Het verschil tussen verschillende merken en types is de kracht en spreiding van het voortplanten van de geluidsgolven. Wanneer geluid zich niet goed kan verspreiden in de ultrasoon tank, dan zal jouw object niet overal even effectief gereinigd worden.

De ultrasoon reinigers van Sonorex super, digitec en digiplus (professioneel), Branson (professioneel), Emag Emmi (middenklasser), GeneralSonic (middenklasser) en Cleanitex (middenklasser & instapmodel) voldoen allemaal aan onze hoge kwaliteitseisen en hebben een goede spreiding en een uitstekend ultrasoon vermogen per liter, waar bij andere merken het één nog wel eens ten koste gaat van het ander om de prijs te drukken.

Nu weer snel verder waar we gebleven waren! Door gebruik te maken van een ultrasoon vloeistof neemt de geluidsterkte toe, waardoor er een negatieve druk ontstaat. Deze negatieve druk zorgt ervoor dat de vloeistof doorbroken wordt en er miljoenen kleine waterdampbelletjes ontstaan in het bad. Zodra deze waterdampbelletjes in een geluidsgolf terecht komen, zullen ze beginnen te trillen (reinigen). De trilling zorgt ervoor dat de waterdampbelletjes beginnen te groeien tot ze uiteindelijk imploderen. Doordat het wel meer dan tienduizenden implosies tegelijkertijd zijn, ontstaat een krachtige werking die ultrasoon reinigen genoemd wordt.

Hoe werken ultrasoon reinigers?

Nu we weten wat ultrasoon is, kunnen we nader kijken naar de werking van onze ultrasoon reinigers. De reinigers worden doorgaans gevuld met kraanwater (soms gedemineraliseerd water), waarna een ultrasoon vloeistof wordt toegevoegd. Na het vullen en aanmaken van je ultrasone reinigingsbad kun je de voorwerpen in de ultrasoon reiniger plaatsen.

De ultrasone techniek doet vervolgens zijn werk. De techniek zal de geluidsgolven door het ultrasoon reinigingsbad sturen, waardoor er duizenden kleine luchtbelletjes ontstaan. Deze belletjes zullen tegen elkaar aan botsen, door het botsen zullen implosies ontstaan. Dit zijn stromingen die langs het voorwerpen zullen geleiden.

Bekijk hier onze ultrasoon reinigers

Frequenties, wat is dat?

De afkorting voor Hertz is Hz. Hz is een aanduiding voor de frequentie van een trilling/geluid. De frequentie die gebruikt wordt bij het ultrasoon reinigen bevindt zich tussen de 20.000 en 800.000.000 Hertz. Dit noemen we het ultrasone geluidsgebied. Het kan zijn dat jongeren het geluid van een 20 KHz (kilohertz) frequentie wel horen. De grens hiervoor ligt namelijk rond de 20 KHz.

Voordelen ultrasoon reinigen

Een perfect schoon resultaat
Ultrasoon oplossingen op waterbasis voorzien van onze ultrasoon vloeistoffen reinigen tot diep in de poriën. De meest lastige oppervlakken en moeilijk te bereiken plekken worden op deze manier altijd bereikt. Met de hand zul je nooit hetzelfde resultaat kunnen behalen als met onze reinigers. Hiervoor kun je niet dezelfde intensiteit leveren zonder het object te beschadigen. Door de sterk reinigende werking van een ultrasoon reinigingsbad, zul je altijd verzekerd zijn van het beste resultaat.

Resultaat zonder inspanning
Misschien wel het grootste voordeel van het reinigen met ultrasoon reinigers is de tijdsbesparing. Je hoeft zelf geen inspanning te leveren en doorgaans haal je binnen 5 minuten nog een beter en mooier resultaat. Ultrasoon reinigen is echt heel eenvoudig, iedereen kan het. Je voegt een ultrasoon middel toe aan de ultrasoon reiniger. Vervolgens leg je de voorwerpen die je wilt gaan reinigen in de mand en zet de ultrasoon reiniger aan. Afhankelijk van de vervuiling, is al na enkele seconden resultaat te zien.

Geen risico op krassen
Bij het gebruik van de juiste ultrasoon vloeistoffen biedt ultrasoon reinigen ook de garantie dat jouw voorwerpen niet zullen beschadigen, geen schurende werking. In sommige gevallen worden kleine krasjes zelfs verwijderd door de voorwerpen ultrasoon te gaan reinigen. Ultrasoon reinigen vindt overal plaats waar vloeistoffen kunnen komen en is geschikt voor zeer uiteenlopende toepassingen. Wil je weten welke? Je vindt het op de pagina ultrasoon toepassingen.

Ultrasoon reinigen, indirect of direct?

Ultrasoon reinigen kan gedaan worden op verschillende manieren, namelijk indirect en direct. Beide methodes hebben voordelen. Hieronder leggen we je graag uit wat de verschillen en voordelen zijn.

Directe ultrasoon reiniging
Dit is de meest bekende en gebruikte methode om ultrasoon te reinigen. Bij deze methode leg je de te reinigen voorwerpen in de (geperforeerde) ultrasoon mand, waarna je deze onderdompelt in de ultrasoon vloeistof (kraanwater met een ultrasoon reinigingsvloeistof) of je hangt de instrumenten met een haakje in de ultrasoon vloeistof. Dit is misschien wel de meest effectieve en eenvoudige manier van ultrasoon reinigen. Een nadeel is dat je jouw ultrasoon vloeistof elke keer moet verversen als je een andere reiniging wilt gaan doen. Daarnaast blijft het vuil achter in de ultrasoon reiniger. Deze methode is het meest geschikt wanneer je grote objecten in jouw ultrasoon reinigers wilt reinigen of wanneer de objecten sterk vervuild zijn. Wil je kleine voorwerpen reinigen? Dan kun je deze het beste indirect reinigen.

Indirecte ultrasoon reiniging

Wanneer je een indirect reinigingsproces wilt uitvoeren met onze ultrasoon reinigers, dan vul je de tank van jouw reiniger met kraanwater en een contactvloeistof. (Tickopur TR3 – 1 liter). Daarna plaats je het gatendeksel op de ultrasoon reiniger en hang je er een glasbeker in. In de glasbeker doe je vervolgens een fijnmazig mandje met daarin de te reinigen voorwerpen.

De glasbeker mag de bodem van de ultrasoon reiniger niet raken, een centimeter vloeistof in de reiniger is vaak al genoeg. Het voordeel van deze methode is dat jouw ultrasoon reiniger verschillende processen tegelijk kan voeren. Je kunt in de glasbeker en tank tegelijk verschillende voorwerpen reinigen met verschillende ultrasoon vloeistoffen. Daarnaast bespaar je aanzienlijk op het gebruik van ultrasoon reiniger vloeistoffen, doordat de glasbeker vele malen kleiner is dan tank van jouw reiniger.

Deze methode is uitermate geschikt voor het reinigen van kleine voorwerpen of wanneer je meerdere reinigingen te gelijkertijd (direct & indirect) wilt gaan voeren met je reiniger. Ben je op zoek naar een ultrasoon reinigingsapparaat? Bekijk al onze apparaten in onze shop.

Meer weten over indirect reinigen? Bekijk hier onze blog

Stappen van het ultrasoonproces

1. Tijd en temperatuur

Verwarming maakt het reinigingseffect met de ultrasoon reiniger intensiever en versnelt de werking van de vloeistof. Onze ultrasoon vloeistoffen verminderen de reinigingstijd tot 90% in vergelijking met andere vloeistoffen.

2. Ultrasoon vloeistof

Bevordert de cavitatie, vermindert de oppervlaktespanning van het water en maakt vuildeeltjes los om de best mogelijke reiniging te bereiken. Afhankelijk van materiaal en vervuiling, worden verschillende vloeistoffen aangeboden.

3. Ultrasoon

Creëert kleine vacuümbellen in de vloeistof, die onmiddellijk imploderen (cavitatie). Dit resulteert in een krachtig, maar zachte verwijdering van vuildeeltjes.

4. Vrijblijvend advies ontvangen?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen via een van de vele contactmogelijkheden, zoals per telefoon (038-455 06 46).

Advies nodig over ultrasoon reinigen?

Nog vragen over ultrasoon reinigen en hoe dit in zijn werk gaat? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder. Ook is het mogelijk een gratis adviesafspraak in te plannen waarin een productspecialist jouw vragen kan beantwoorden over wat ultrasoon reinigen voor jou kan betekenen.