Zilveren sieraden reinigen

Waar moet je op letten?

Alles over sieraden reinigen

Hebben jullie ook altijd de neiging om op je sieraden te gaan boenen zodra ze verkleuren met tandpasta of een agressief schoonmaak middeltje? Dan zou je het gebruik van een ultrasoon reiniger eens moeten overwegen. Een gekocht sieraad kan namelijk heel kostbaar zijn en deze wil je niet onnodig beschadigen. Als je ze van een dierbaar persoon gekregen heb, je het sieraad op een bepaald moment in je leven hebt aangeschaft of omdat je het sieraad gewoon niet kon laten liggen, dan wil je ze het liefst in een zo goed mogelijke staat houden en er nog jaren van genieten. En ultrasoon sieraden reiniger is in dit geval de beste oplossing!

1. De uitdaging

Aandachtspunten sieraden reinigen

Naast het feit dat het ultrasoon reinigen van sieraden zeer eenvoudig is, zijn er toch wat aandachtspunten die wij even met je willen doornemen. Het mooie hieraan is dat je vooraf precies weet wat je van het reinigingsproces mag en kan verwachten, maar ook waar de gevaren liggen van deze reiniging. Van gouden tot zilveren sieraden, voor iedere legering is er wel een passend ultrasoon middel beschikbaar.

Ons favoriete reinigingsmiddel voor het ultrasoon sieraden reinigen is de Tickopur R33, de Tickopur R33 universeel reiniger is namelijk een sterk consentraat en geeft het minste risico op conflicten. Echter is het niet per definitie het beste ultrasoon middel. De ultrasoon vloeistoffen van Tickopur zijn stuk voor stuk professionele reinigingsoplossing. Het gebruik van een verkeerd ultrasoon middel, bijvoorbeeld als het geen echt zilver is, kan onnodig schade veroorzaken aan de te reinigen zilveren en gouden sieraden.

Sieraden die niet alleen uit zilver of goud bestaan zijn moeilijk te reinigen het is daarom van belang uitermate waakzaam en zorgvuldig te werk te gaan. Soms kan het ook voorkomen dat de zilverlaag op het sieraad los komt te zitten, indien dit het geval is raden we het af om de sieraden ultrasoon te reinigen.

2. De oplossing

Welke vloeistof raden wij aan?

We beginnen gelijk bij het sieraad dat we zo-even al hebben benoemd, namelijk de Tickopur R33. Dit ultrasoon middel is uitermate geschikt wanneer je nog niet zo veel ervaring heb met het ultrasoon reinigen van sieraden. Deze Tickopur is een universeel reinigingsmiddel en pakt hierdoor de meest voorkomende vervuilingen aan, zoals vuil en voornamelijk vettigheid (huidvetten). Toch moeten we wel bekennen dat voor sommige vervuilingen beter een ander middel gebruikt kan worden, Tickopur J80u of Tickopur RW77 bijvoorbeeld. Wanneer en welk ultrasoon middel voor jou het beste geschikt is zie je hieronder.

 • Deoxideren: zilveren sieraden ontdoen van zwarte aanslag.
  Tickopur J80U is een kant-en-klaar product welke alleen indirect te gebruiken is, dus doormiddel van een fijn accessoire set. Om de trilling goed te kunnen overdragen tussen naar de vloeistof in de glasbeker, wordt het gebruik van een contact vloeistof aanbevolen (1% Tickopur TR3 of 1% Tickopur R33).

  Tickopur J80U – 1 liter (18,00 ex. BTW) is goed voor maar liefst 25 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
  Tickopur J80U – 2 liter (21,00 ex. BTW) is goed voor maar liefst 50 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.

  Let op! Het gebruik van Tickopur J80U is alléén voor professionele gebruikers.

 • Algemene verontreinigen, hierbij kun je denken aan huidvetten.
  Voor het eenvoudig verwijderen van huidvetten op uw zilveren sieraden, kun je gebruik maken van Tickopur R33. De ultrasoon vloeistoffen hebben een optimale werking bij een dosering van 3 tot 5 procent en een temperatuur van 50 tot 55 graden Celsius.

  Tickopur R33 – 1 liter (19,00 ex. BTW) is goed voor maar liefst 25 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
  Cleanitex CX33 – 1 liter (12,36 ex. BTW) is goed voor maar liefst 25 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
  Tickopur R33 – 2 liter (25,00 ex. BTW) is goed voor maar liefst 50 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
  Cleanitex CX33 – 2,5 liter (25,00 ex. BTW) is goed voor maar liefst 62,5 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.

 • Polijstvet verwijderen
  Wanneer je polijstvet wilt verwijderen van de zo-even gemaakte sieraden, dan kun je dit doen met de Tickopur RW77. Tickopur RW77 heeft een optimale werking bij een dosering van 5% en een temperatuur van 60 tot 65 graden Celsius.

  Tickopur RW77 – 1 liter (21,00 excl. BTW) is goed voor maar liefst 25 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
  Tickopur RW77 – 2 liter (29,00 excl. BTW) is goed voor maar liefst 50 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.

3. Reinigingstijd

Tijdsduur sieraden reinigen

Zilveren sieraden reinigen is gemakkelijk en eigenlijk door iedereen te leren. De reinigingstijd neemt tussen de 10 seconden en 10 minuten in beslag, afhankelijk van het middel dat gebruikt wordt, de hoeveelheid vervuiling en het ultrasoon vermogen per liter van de ultrasone reiniger die gebruikt wordt.

 • Tickopur J80U heeft een reinigingstijd van 10-30 seconden.
 • Tickopur RW77 heeft een reinigingstijd van 5-10 minuten.
 • Tickopur R33 & Cleanitex CX33 heeft een reinigingstijd van ca. 5 minuten.

Let op! Wanneer de vervuiling hardnekkiger is, zal de reinigingstijd ook toenemen.

4. Ultrasoon reinigers

Veel voorkomende modellen

De ultrasoon sieraden reiniger die voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van onder andere de gebruiksintensiteit. Het ultrasoon vermogen per liter, de frequentie en de nauwkeurigheid van de thermostaat. Allemaal punten die zijn steentje bijdragen in het te behalen reinigingsproces. Alle ultrasoon oplossingen van Djaky.com voldoen aan de belangrijkste punten en zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, waardoor er altijd een ultrasoon reiniger voor jouw te vinden is.

 1. Sonorex RK100H – 3 liter (573,54 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor professioneel en intensief gebruik.
 2. Sonorex RK102H – 3 liter (818,44 ex. BTW) is een digitale ultrasoon met het hoogste ultrasoon vermogen per liter voor professioneel en intensief gebruik.
 3. Generalsonic GS2 – 2 liter (153,03 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.
 4. Cleanitex CXD2 – 2 liter (70,06 ex. BTW) is een instapmodel digitale ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.
 5. Cleanitex CXD3 – 3 liter (105,50 ex. BTW) is een instapmodel digitale ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.

Wil je liever zelf op zoek naar het beste model voor het ultrasone reinigen van jouw sieraden? Bekijk dan hier de gehele collectie van Generalsonic, Emag EmmiCleanitex of de Sonorex ultrasoon reinigers.