Carburateur reinigen

Wij hebben alles wat je nodig hebt!

Zelf je carburateur reinigen

Twijfel jij of het mogelijk is om je carburateur zelf te reinigen en wil je weten wat je daarvoor nodig bent? Dan ben je hier aan het juiste adres. Maar voor we je vertellen wat je nodig bent, vertellen we je eerst nog wat over de voordelen. De winter komt eraan en merkt dat de motor niet meer zo lekker loopt of slecht start, dan is het goed mogelijk dat dit aan de conditie van je carburateur of injectoren ligt.

Het vervangen van de verschillende rubbers (afdichtingen) en het ultrasoon reinigen van jouw carburateur en injectoren, kan een wereld van verschil maken. Wij adviseren je wel om een werkhandboek van je carburateur te downloaden, zodat je deze altijd bij de hand hebt. Ultrasoon reinigen gaat veel verder en dieper dan reinigen met de hand, daarnaast is het minder intensief en behaal je binnen enkele minuten al een zeer positief resultaat.

1. De uitdaging

Welke aandachtspunten zijn er?

Heb je een mooie oldtimer in de garage staan en wil je deze reviseren? Dan zul je waarschijnlijk een ander ultrasoon vloeistof gebruiken dan bij een gewone carburateur., maar hierover zullen we je onder punt 3 meer vertellen. Het belangrijkste aandachtspunt bij het ultrasoon carburateur reinigen is het achterhalen van de legering van de verschillende componenten, veelal aluminium en messing.

De vervuiling en de verschillende legeringen zorgen ervoor dat niet zomaar elke vloeistof gebruikt kan worden. Daarnaast is het belangrijk om alle kleppen open te zetten, zodat de vloeistof overal terecht komt. Heb je het idee dat er ergens toch lucht blijft staan? Dan kun je het beste de carburateur onderwater bewegen tot dat er geen lucht bellen meer verschijnen in de ultrasoontank.

Overige aandachtspunten:

 • Wanneer de verkeerde dosering of ultrasoon vloeistof gebruikt word, dan kan dit een verkleuring veroorzaken aan het gereinigde carburateur. Deze verkleuring kan eveneens veroorzaakt worden door de verkeerde reinigingstijd.
 • Standaard wordt er vaak gekozen voor Tickopur R33, maar in veel gevallen is Tickopur TR3 een beter alternatief. Tickopur TR3 is namelijk vriendelijker voor het materiaal en verwijdert daarnaast ook aluminium oxidatie. Dus bedenk vooraf goed welk resultaat je wilt bereiken met het reinigen van je carburateur.
 • Ook lezen wij vaak dat voor het carburateur reinigen gebruik wordt gemaakt van andere oplossingen dan een ultrasoon vloeistof, omdat dit goedkoper zou zijn in aanschaf. Maar wist je dat veel van deze producten je carburateur kunnen aantasten of je ultrasoontank onnodig sneller doen slijten? Hierdoor ben je eerder toe aan een nieuwe ultrasoon tank of een compleet nieuwe ultrasoon, dus kies niet zomaar voor de “goedkopere” huis-, tuin-, of keukenmiddelen.

2. De oplossing

Welke vloeistof raden wij aan?

Ultrasoonvloeistoffen, wij kunnen ons goed voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Stiekem hebben wij dit soms zelf ook nog wel eens! Laten we eens inzoomen op de verschillende mogelijkheden voor het reinigen van carburateurs. Je bent als het ware zelf de persoon die bepaalt welke ultrasoon vloeistof voor jou het meest geschikt is, ga je voor optische en een goed resultaat of ga je voor het snelle resultaat en is optisch minder belangrijk voor jou? Wij zien dat de autogarages van duurdere merken gaan voor een iets langer reinigingsresultaat en het optische, oftewel hun keuze zal vallen op het gebruik van de Tickopur TR3.

 • Tickopur TR3 is voor het reinigen van carburateurs te gebruiken in een dosering van 4 á 5 procent en bij een temperatuur van 45-50 graden Celsius.

  Tickopur TR3 – 2 liter (29,00 ex. BTW) is goed voor maar liefst 50 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
  Tickopur TR3 – 5 liter (51,00 ex. BTW) is goed voor maar liefst 125 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.

 • Optie 2: Tickopur R33. Geeft een minder mooi optisch resultaat, maar daar tegenover staan wel een hoger vet oplossend vermogen. Een carburateur reinigen met Tickopur R33 vraagt eveneens om een dosering van 4 á 5 procent, waarbij de aanbevolen temperatuur 50 tot 55 graden Celsius is.

  Tickopur R33 – 2 liter (25,00 ex. BTW) is goed voor maar liefst 50 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
  Cleanitex CX33 – 2,5 liter (25,00 ex. BTW) is goed voor maar liefst 62,5 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
  Tickopur R33 – 5 liter (46,00 ex. BTW) is goed voor maar liefst 125 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.
  Cleanitex CX33 – 10 liter (73,60 ex. BTW) is goed voor maar liefst 250 liter oplossing. Uitgaande van een dosering van 4% en het gebruik van kraanwater.

Door gebruik te maken van een gatendeksel, glasbeker en inzetkorf kun je de bontmetalen delen indirect ultrasoon reinigen, waardoor je aanzienlijk bespaard op je vloeistof gebruik. Dit komt doordat je niet de gehele ultrasoontank hoeft te vullen met Tickopur RW77 – 2 liter, maar een glasbeker van 600ml (dosering: 5% Tickopur RW77).

3. Reinigingstijd

Tijdsduur carburateur reinigen

De eerste stappen naar een mooi, werkende en opgeknapte carburateur is gezet met de keuze voor de ultrasoon vloeistof. Heb je het nog niet gelezen, dan even een terugblik. Je kunt voor het reinigen van carburateurs gebruik maken van Tickopur R33 (hoog vet oplossend vermogen) of Tickopur TR3 (lager vet oplossend vermogen, maar verwijdert ook aluminium oxidatie).

Zo en nu verder met de reinigingstijd! Maak eerst het ultrasoon bad aan met kraanwater en de gekozen ultrasoon vloeistof, laat daarna de ultrasoon carburateur reiniger enkele minuten trillen zonder voorwerpen. Nu halen we het zuurstof en andere gassen uit het water, waardoor je een beter reinigingsresultaat zult halen. Sommige ultrasoon carburateur reinigers hebben een degas-modus, als deze aanwezig is kun je het beste deze ook gebruiken.

Nu dan echt reinigingstijd, welke gelukkig niet vloeistof afhankelijk is. De reinigingstijd bedraag zowel bij Tickopur R33 als bij de Tickopur TR3 ca. 15 minuten. Ben je niet geheel tevreden? Dan kun je het reinigingsproces gerust nogmaals uitvoeren. Na het reinigen is het belangrijk om de gereinigde carburateur te drogen met perslucht, zodat oxidatie geen kans krijg en de vloeistof niet de mogelijkheid heeft om door te werken.

4. Meest gekozen carburateur reiniger

Opsomming alle carburateur reinigers

Nu gaan we kijken naar de ultrasoonbaden die passen bij jouw gebruiksintensiteit en reinigingsvraagstuk, kleine of grote carburateurs.

– De volgende carburateur reinigers hebben een 19 centimeter tankdiepte, waardoor ze carburateurs kunnen reinigen met een maximale hoogte van circa 12,5 cm (voornamelijk auto carburateurs).

 1. Sonorex RK1028H – 27 liter (1943,40 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor professioneel en intensief gebruik.
 2. Sonorex DT1028H – 27 liter (1952,88 ex. BTW) is een digitale ultrasoon voor professioneel en intensief gebruik.
 3. Generalsonic GS27 – 27 liter (714,59 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor semiprofessioneel gebruik.
 4. Cleanitex CXD27 -27 liter (371,79 ex. BTW) is een digitale ultrasoon instapmodel voor semiprofessioneel gebruik.

– Kleine carburateur reiniger, geschikt voor: scooters, brommers en grasmaaiers.

 1. Sonorex RK255H – 5,5 liter (940,10 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor professioneel en intensief gebruik.
 2. Sonorex DT255H – 5,5 liter (948,79 ex. BTW) is een digitale ultrasoon voor professioneel en intensief gebruik.
 3. General Sonic GS6 – 6 liter (282,14 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor semiprofessioneel
 4. General Sonic GS13 – 14 liter (475,05 ex. BTW) is een analoge ultrasoon voor semiprofessioneel
 5. Cleanitex CXD6 – 6 liter (166,39 ex. BTW) is een digitale ultrasoon instapmodel voor semiprofessioneel gebruik.
 6. Cleanitex CXD15 – 14 liter (250,56 ex. BTW) is een digitale ultrasoon instapmodel voor semiprofessioneel gebruik.

Wil je liever zelf op zoek naar het beste model voor het reinigen van jouw carburateurs? Bekijk dan hier de gehele collectie van Cleanitex, Generalsonic, Emag Emmi of de Sonorex Super ultrasoon reinigers.