Blogs

Waarom Djaky.com

Direct van de fabriek
Gegarandeerd een lage prijs, tot 25% goedkoper

Zeer snelle levering
Binnen 48 uur bij jou geleverd

Gratis omruilgarantie
Ruil je product zonder verzendkosten om

Kennis en specialisme
Meer dan 35 jaar ervaring en gratis advies

Vragen?

Onze specialisten helpen je graag vrijblijvend verder met het maken van de juiste keuze!

» Contact

De ultrasoon reiniger goed onderhouden, zo pak je het aan!

Het maakt niet uit of je dagelijks een ultrasoon gebruikt, of eens in de zoveel tijd. Het is van groot belang om de ultrasoon goed te onderhouden. Veel mensen onderschatten de vele voordelen die goed onderhoud met zich meebrengt.  

In deze blog vertellen we je, wat de voordelen van goed onderhoud zijn, praktische tips voor onderhoud en wat je kan gebruiken om onderhoud mee uit te voeren.  

Voordelen van goed onderhoud

Voor optimale prestaties van je ultrasoon reiniger is goed onderhoud essentieel. Het zorgt ervoor dat de transducers schoon blijven en voorkomt verminderde prestaties. Hieronder vind je belangrijke tips voor het gebruik en onderhoud van je reiniger, waaronder het vullen van de tank, de juiste vloeistofverhouding, temperatuur- en tijdsinstellingen, en de folietest om de prestaties te controleren.

Optimale prestaties  

Ultrasoon reinigers zijn ontworpen om efficiënt en grondig te reinigen. Goed onderhoud zorgt ervoor dat de transducers (zorgen voor de trilling) onbeschadigd en schoon blijven. Vuil op transducers kan de prestaties aanzienlijk verminderen en leiden tot een onvolledige reiniging.  

Naast goed onderhoud, zijn er nog een aantal punten belangrijk voor optimale prestaties:  

  • De ultrasoon tank MOET altijd voor ¾ gevuld zijn met water (laat de ultrasoon NOOIT trillen zonder water in de tank)   
  • Gebruik de juiste ultrasoon vloeistof 
  • Zorg voor een juiste verhouding van water en ultrasoon vloeistof in de tank (zie toepassingsoverzicht 
  • Zorg voor een juiste temperatuur en tijdsinstelling  

Kan ik ook testen of mijn ultrasoon reiniger optimaal presteert?  

 

Dit is mogelijk, dit doe je doormiddel van een folietest. Voor een folietest heb je twee dingen nodig: 

Wikkel een stuk aluminiumfolie om het draadraam heen. Laat de ultrasoon vervolgens een tijd trillen. Verschijnen er na een tijdje gaatjes in het aluminiumfolie? Dan presteert je ultrasoon reiniger goed. Mocht dit niet het geval zijn, dan adviseren wij om contact op te nemen met de leverancier.  

→ Wil je meer weten over een folietest? Klik hier 

Voorkomen van verontreiniging   

Het vuil wat je tijdens het ultrasoon proces verwijderd, kan zich ophopen in het ultrasoon bad. Het vuil moet regelmatig verwijderd worden. Een ophoping van vuil kan zorgen voor schade aan essentiële onderdelen. In het ergste geval kan ophopend vuil schade aanbrengen aan de voorwerpen die gereinigd moeten worden.   

Verlengde levensduur  

Een goed onderhouden ultrasoon reiniger heeft een langere levensduur. Regelmatig onderhoud vermindert de kans op slijtage aan de tank en voorkomt slijtage aan andere essentiële onderdelen. Dit resulteert in een duurzamere en betrouwbare ultrasoon reiniger, die op langer termijn kostenbesparend kan zijn.   

Hygiëne en veiligheid  

Voor branches waar hygiëne van cruciaal belang is (medische sector/laboratorium) is regelmatig onderhoud van cruciaal belang. Het voorkomt de groei van bacteriën of schimmels in het reinigingsbad. Door regelmatig onderhoud te plegen creëer je dus een schone en veilige werkomgeving.  

 

Praktische tips voor ultrasoon reiniger onderhoud  

Voor een optimale werking van je ultrasoon reiniger is het belangrijk om het reinigingsbad regelmatig te verversen en de juiste vloeistof te gebruiken. Hieronder vind je tips over wanneer je het bad moet verversen, het kiezen van de juiste vloeistof en het instellen van temperatuur en tijd.

Reinigingsbad verversen  

Het reinigingsbad moet eens in de zoveel tijd worden ververst. Na veel gebruik van hetzelfde reinigingsbad, zwakt de werking van ultrasoon vloeistof af. Daarnaast is het reinigingsbad meestal vuil, omdat er vieze spullen in gereinigd worden.  

Een precieze tijdsindicatie wanneer je een reinigingsbad moet verversen is lastig te zeggen. Elk ultrasoon proces is anders. De graad van vervuiling speelt hier ook een rol in.  

→ Tip: Maak gebruik van een tijdschema. 

Noteer wanneer je een nieuw bad aanmaakt. Na een tijd zul je merken dat de voorwerpen niet schoon de ultrasoon reiniger uitkomen Dit is een teken dat de werking van ultrasoon vloeistof afzwakt. De tijd tussen wanneer je met het nieuwe bad begon te werken en de mindere reiniging begon, is de tijd hoelang je met een aangemaakt bad kan doen.  

Gebruik de juiste ultrasoon vloeistof  

Lees je van tevoren goed in welke ultrasoon vloeistof nodig hebt. Geen enkel proces is namelijk hetzelfde. De verkeerde vloeistof gebruiken kan onherstelbare schade aanbrengen aan de te reinigen voorwerpen, daarnaast kan de ultrasoon tank flink aangetast worden. Hier hebben wij ook een blog over geschreven.  

Sommige medische & dentaal ultrasoon vloeistoffen bevatten chemicaliën. Hiermee reinigen kan over het algemeen geen kwaad, alleen moet dit wel op de juiste manier gebeuren. Bij onjuist gebruik kunnen de chemicaliën de ultrasoon tank beschadigen. In het ergste geval kan hierdoor lekkage ontstaan. Raadpleeg ALTIJD de handleiding voor de aanbevolen ultrasoon vloeistoffen 

Temperatuur en tijdsinstelling  

De temperatuur en tijdsinstelling zijn altijd handmatig in te stellen. Het is erg belangrijk om vooraf te weten wat je hier moet instellen. Dit staat altijd in de handleiding of op onze website. Twijfel je, neem dan gerust contact op.  

Het overschrijden van de aanbevolen grenzen kan de prestaties negatief beïnvloeden en (onherstelbare) schade veroorzaken aan essentiële onderdelen. Schakel de ultrasoon reiniger altijd uit na gebruik. Je bespaart niet alleen energie, maar je voorkomt tegelijkertijd onnodige slijtage.
 

Wat kan ik gebruiken om mijn ultrasoon reiniger te onderhouden?

Voor het effectief onderhouden van je ultrasoon reiniger is het belangrijk de juiste schoonmaaktechnieken en -materialen te gebruiken. Hieronder vind je handige tips voor het schoonmaken van transducers en andere onderdelen, inclusief het gebruik van perslucht en roestvrij staal reiniger.

Zachte borstel of doek  

Gebruik een zachte borstel of doek voor het reinigen van de transducers. Andere interne onderdelen kunnen ook voorzichtig hiermee worden schoongemaakt. Vermijd agressieve materialen die schade (krasjes/deukjes) aan de ultrasoon kunnen aanbrengen.  

Online zien wij (te veel) berichten die agressieve schoonmaakmiddelen zoals: afwasmiddelen, azijn of spiritus aanraden. Deze middelen zijn zeer agressief en kunnen aan de ultrasoon reiniger onherstelbare schade aanrichten.  

Maak de ultrasoon niet schoon met objecten die scherpe randjes hebben. We zien nog wekelijks voorbeelden van ultrasoon reinigers die wel zo gereinigd worden. Vermijd dit dus ten allertijden!  

Perslucht 

Perslucht kun je gebruiken om vuil uit moeilijk te bereiken plekken te verwijderen. Voor perslucht heb je wel een compressor nodig. Perslucht bestaat grotendeels uit een mengsel van stikstof en zuurstof. Via de compressor kan je de lucht op een gewenste druk krijgen. Zorg ervoor dat je de ultrasoon reiniger uitschakelt en de stekker uit het stopcontact haalt voordat je met perslucht gaat werken.  

Roestvrij staal reiniger  

Om de tank goed te reinigen kan je roestvrij staal reiniger gebruiken. Dit product wordt bij de meeste supermarkten verkocht.  De roestvrij staal reiniger verwijdert vet, vuil en vingerafdrukken binnen een mum van tijd. Gebruik de roestvrij staal reiniger altijd in combinatie met een schone doek of een tissue. Door deze combinatie geeft het een streep loos resultaat.  

Contact 

Mocht je na het lezen van de blog vragen hebben? Neem gerust contact met ons op, of bel naar 038-455 06 46